Belföld

Csökkent a Balaton vendégforgalma az első öt hónapban

Az idén május végéig a balatoni szálláshelyek 294 ezer vendéget fogadtak, 1,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Az MTI által korábban megkérdezett szolgáltatók szerint is sokak számára gyenge volt az előszezon, de a főszezon nem rosszabb a tavalyinál. A balatoni turizmus azonban vegyes képet mutat: a rossz időjárás miatt gyengére sikerült előszezon után már van, aki nem panaszkodik, és van, aki behozhatatlan visszaesésről ad számot.

A déli part keleti felét a Balaton Sound fesztivál szinte megtöltötte, a kánikula miatt pedig folyamatosan nőtt a vendégek száma. Egyes északi parti vállalkozók szerint viszont már behozathatatlan visszaesés történt. Ennek a válság, a rossz időjárás és a szúnyog invázió mellett az az oka, hogy az ország árvíz sújtotta részeiből nemigen érkeznek vendégek, márpedig a badacsonyi iroda vendégkörének 70-75 százalékát a főként üdülési csekkel fizető magyarok teszik ki.

A Közép-Dunántúl és a Balatoni üdülőkörzet idegenforgalma, 2010. január-május című kiadvány szerint a vendégforgalom háromnegyedét kitevő belföldi vendégek száma 2 százalékkal csökkent, míg külföldről a tavalyival azonos létszámú vendég érkezett.

A partközeli és háttértelepülések szálláshelyei 865 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami mindössze 0,2 százalékkal, megközelítőleg 1.740 éjszakával maradt el az egy évvel korábbitól. A belföldi vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal nőtt, a külföldieké viszont 2,1 százalékkal csökkent.

Az üdülőkörzet vendégéjszakáinak közel kilenctizede a szállodákban – elsősorban a három-, és négycsillagos kategóriájú szálláshelyeken – jelentkezett. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma összességében csaknem azonos volt az egy évvel korábbival, ezen belül viszont típusonként eltérően alakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik