Belföld

Jövő év végén kerülhet a parlament elé az új Ptk.

24.hu
24.hu

2010. 07. 13. 10:29

A jogszabály a tervek szerint 2013. január elsején léphetne hatályba.

Újra munkához látnak a polgári törvénykönyv módosításának előkészítését végző kodifikációs bizottságok. Feladatuk a mintegy 1200 paragrafusból álló Ptk. teljes normaszövegének felülvizsgálata és a szükséges változtatások elvégzése lesz.

Székely László, a munka koordinációjára kijelölt miniszteri biztos az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a tervezet várhatóan 2011 decemberében kerülhet a parlament elé. A jogszabály elfogadását követően egy évet kap a szakma arra, hogy az új szabályok alkalmazására felkészüljön. Az új polgári törvénykönyv várhatóan 2013. január elsején léphet hatályba.

A törvénykönyv két fejezete eredetileg idén május 1-jén, a teljes kódex pedig jövő januárban lépett volna hatályba, ám az Alkotmánybíróság még áprilisban közbeszólt, mert kevésnek ítélte a jogalkalmazók számára biztosított felkészülési időt. Székely László tartalmi pontokról nem kívánt nyilatkozni, mint fogalmazott, az ő feladata, hogy lefolytassa az egyeztetéseket, biztosítsa a szakértő testületek működését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.