Belföld

Féltik a Fidesztől a demokráciát

A Jobbik eltemette az önkormányzatiságot, majd 60 éves elszámoltatást követelt.

Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője mondott beszédet a Sándor-palota előtt; a párt arra kérte az államfőt, ne írja alá a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt, hanem kérjen előzetes normakontrollt a jogszabályról.

A Jobbik szerint antidemokratikus torzulásokat okoz, ha életbe lép a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló javaslat, ezért a párt országgyűlési képviselői petícióban kérték a köztársasági elnököt: ne írja alá a rendelkezést.

Az ellenzéki párt szerint a kormányzó Fidesz a győztes mindent visz elv alapján, alkotmányellenesen, úgy módosítaná – már idén ősztől – a helyhatósági választásokat, hogy ellehetetlenítené a civileket és a kisebb pártokat.

Később a Jobbik – már az Országházban – az elmúlt 60 év politikai bűnöseinek elszámoltatását kezdeményezte a társadalmi igazságosság érdekében. A párt elkerülhetetlennek nevezte, hogy valamennyi, a nemzet ellen bűncselekményt elkövető politikai bűnözőt felelősségre vonják.

A Jobbik frakciója azt követően állt elő ezzel, hogy letiltották az ’56-os megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Béla “munkásságáról” szóló dokumentumfilmet, így azt nem lehetett levetíteni az Uránia moziban.

A párt arra kéri a Fideszt, hogy az elmúlt 60 évre kiterjedő elszámoltatás egyik első lépéseként vizsgálja meg, Biszku Béla mekkora és milyen állami támogatásokat kapott az elmúlt időszakban, illetve jelenleg is “sztárnyugdíjon tengeti-e az életét”. pártja követeli a fenti állami kiadások visszavonását is, amennyiben azt Biszku Béla jogtalanul vette fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik