Belföld

Az ellenzék most egymást darálja

A parlamentbe jutott öt párt képviselői negyedszer ülnek asztalhoz.

Eddig megállapodtak az Országgyűlés alelnökeinek és jegyzőinek számáról, az alakuló ülés napirendjéről, az összeférhetetlenségi nyilatkozatokról, a választási beszámolókról, a frakciók patkóban elfoglalt helyéről és a bizottsági szerkezetre vonatkozó főbb kérdésekről.

Most jön azonban a neheze, hiszen a bizottsági elnöki posztok elosztásáról nincs egyetértés a pártok között. Az MSZP a hat ellenzéki vezetésűből hármat szeretne, köztük a külügyit is, amit a Fidesz biztosan nem ad át, ráadásul az LMP azzal sem ért egyet, hogy a szocialistáké legyen három bizottsági elnöki poszt. Az előjelek alapján úgy tűnik, hogy az MSZP gyakorlatilag lemondott a nemzetbiztonsági bizottságról, amely így a Jobbiké lehet.

Valószínűsíthető, hogy a mai megbeszélésen sem jutnak dűlőre az ellenzéki pártok, így azonban a Fidesznek kellene döntenie, amely azonban – mint korábban Lázár János jelezte – nem akar beleszólni a három frakció osztozkodásába. Elemzők szerint a kormánypártok akár hátra is dőlhetnek, az ellenzék nem fog tudni megegyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik