Belföld

Csúcsminiszterek a kétharmados kormány élén

Bár hivatalosan nem fedte még fel a Fidesz a kormánynévsorát, a kiszivárgott hírek alapján csúcsminisztériumokról hallani és az államtitkári rendszer visszaállítását lehet valószínűsíteni. Pintér, Martonyi és Matolcsy visszatérhet, Navracsics Tibor, Varga Mihály és Kövér László új poszton bizonyíthat, de több, eddig ismeretlen szakértő is szerepet kaphat.

Bár a Fidesz a kampány alatt végig titkolta, milyen tárcákat tervez és kik vezetnék azokat, sajtóhírek alapján már nagyjából látszik a leendő Orbán-kormány váza, illetve a kulcspozíciókat betöltő személyek névsora is körvonalazódik. Az már biztos, hogy a jelenlegi struktúra helyett úgynevezett csúcsminisztériumokat hoznának létre, körülbelül nyolcat. A tervek szerint minden tárcánál lenne egy-egy közigazgatási államtitkár, megszűnnének a szakállamtitkárságok, az egyes szakterületeket pedig politikai államtitkárok felügyelnék. A jelenlegi tervek szerint mintegy 30 államtitkárral alakulna meg Orbán Viktor kormánya. Az MTI fideszes forrásból úgy tudja, az új kabinet célja, hogy szimbolikusan is szétváljanak a hatalmi ágak, azaz a Parlament épülete csak a törvényhozásé legyen.

A kiszivárgott hírek szerint a miniszterelnöknek két helyettese lesz. Varga Mihály az Orbán Viktor kormányfői kabinetjét vezető miniszter lehet, aki a napi operatív feladatokat látná el, míg Semjén Zsolt a nemzetpolitikáért felelne.

Az Orbán-kormány tablója az eddigi hírek alapján (Kép: Rédley Tamás)

Az Orbán-kormány tablója az eddigi hírek alapján (Kép: Rédley Tamás)

A Kancelláriaminisztérium tartaná kezében a közigazgatás, az igazságügy, valamint a Miniszterelnöki Hivatal teendőit. Szinte biztosra vehető, hogy a tárca vezetésével Navracsics Tibor eddigi frakcióvezetőt bízza majd meg Orbán Viktor. Ehhez kapcsolódna egy romaintegrációs államtitkárság, melynek élére Balog Zoltán, a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának eddigi elnöke kerülhet. De a kancellária alá tartozna egy önkormányzati terület is, Kósa Lajos debreceni polgármester felügyelete alatt.

Pintér, Martonyi és Matolcsy visszatérhet

Ismét lenne önálló Belügyminisztérium, Pintér Sándorral az élen. A külügyet ismét Martonyi János fogja vezetni (ezt Orbán Viktor már be is jelentette). A politikai államtitkári feladatokat Németh Zsolt (és egyes információk szerint Győri Enikő) végezné el, a közigazgatásiakat pedig Bába Iván.

A gazdasági csúcsminisztérium élére a hírek szerint Matolcsy György kerül majd. Van olyan verzió, amely szerint lenne külön Pénzügyminisztérium is mellette, Varga Mihály vezetésével, egy másik forgatókönyv szerint viszont egy tárca lenne, amelynek államtitkári posztját Naszvaldi György, a Magyar Államkincstár elnöki tanácsadója látná el.

Felvetődött nevek

Sajtóhírek szerint létrehoznának egy vagyongazdálkodási minisztériumot is, Fellegi Tamás üzletember vezetésével. Alá két államtitkár tartozna: Bencsik János tatabányai polgármester az energetikáért, Fónagy János pedig a közlekedésért, illetve a minisztérium alá rendelt MÁV-ért felelne.

A honvédelmi tárca élére felmerült Lázár János és Simicskó István neve is, ám a legfrissebb értesülések szerint Hende Csaba látszik befutónak. A földművelésügy vezetésével kapcsolatban is több találgatás jelent meg: Ángyán József gödöllői professzort, Glattfelder Béla EP-képviselőt és Fazekas Sándor karcagi polgármestert emlegetik. Bárki is lesz végül a miniszter, államtitkára Czerván György agrárközgazdász lehet, aki szintén parlamenti képviselő, s egyben a tápiószentmártoni Aranyszarvas Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Humán csúcstárca, négy ággal

Az már szinte biztos, hogy az újonnan létrehozandó humán csúcstárcát Réthelyi Miklós, a SOTE korábbi rektora vezeti majd. Alatta, valószínűleg államtitkári rangban, az egészségügyet Szócska Miklós, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója, a kulturális ügyeket Szőcs Géza költő, a szociális és népjóléti területet a kereszténydemokrata Soltész Miklós, az oktatást pedig – a szintén KDNP-s – Hoffmann Rózsa viszi majd.

A korábbi egészségügyi miniszter Mikola Istvánból pedig országos tiszti főorvos lehet.

A frakcióvezetőtől a házelnökig

Lapinformációk szerint Pelczné Gáll Ildikó és Kövér László mellett Schmitt Pál is esélyes lehet a házelnöki posztra, ám van, aki a MOB elnökét inkább köztársasági elnöknek várja.

A Fidesz-frakció vezetője valószínűleg Lázár János, a parlament rendészeti és honvédelmi bizottságának elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik