Belföld

Hétvégi adok-kapok

Durvul a választási kampány. A Fideszt hol azzal vádolják, hogy a szocialistákkal, hol pedig azzal, hogy a Jobbikkal akar koalíciót kötni. A legnagyobb ellenzéki párt válaszul az MSZP-t és a Jobbikot is szélsőségesnek nyilvánította. Az MDF és az LMP is vagdalkozik Bokros Lajos pénteki kommunistázása miatt.

Pénteken kiderült, hogy mely pártok állíthatnak országos listát. Eszerint MSZP-s, a fideszes és jobbikos jelöltek mindenhol lesznek. Lendvai Ildikó sajtótájékoztatón adott hangot annak a véleményének, hogy ez a három párt valójában két politikai erőt jelent.

Lendvai szerint egyedült az MSZP az, akinek fontos a demokratikus egyensúly, míg a Fidesz-Jobbik tengely ugyanazon a síkon két variációt képvisel. „Előbbi csupán kiherélni készül a demokráciát, tudatosan szűkítve a demokratikus kontroll lehetőségeit, míg a Jobbik egyenesen megölni készül azt, tagadva a parlamenti demokrácia lényegét” – mondta a szocialista párt elnöke.

Fidesz: kétségbeesettek a szocialisták

A Fidesz közleményben reagált az elhangzottakra, amelyben „kétségbeesett és nevetséges vagdalkozásnak” minősítette az MSZP állításait, és Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta, hogy a Fidesz nem kíván beleszólni a két „szélsőséges” párt, az MSZP és a Jobbik második helyért folytatott küzdelmébe.

A Jobbik eközben épp ellenkező vádakkal illette Fideszt. A szélsőséges erő álláspontja az, hogy „a két hamis és bukott törpepárt már egymásra fanyalodott, most úgy tűnik, hogy a Fidesz és az MSZP fog össze, hogy megakadályozza a radikális változást”. Vona Gábor közleményében az áll: „a felszíni viták mögött a parlamenti pártok gazdasági háttere igazából összeér, hogy a háttérben komoly összefonódások vannak”.

A pártelnök egy szombati lakossági fórumon azt is elmondta, hogy a Fidesz veszélyezteti a Jobbik kétharmados győzelmét, és ez nem fordítva van. Vona egyébként arra is utalt, hogy ha megnyerik a választást, megszüntetik a TV2 és az RTL Klub televíziókat.

Az MDF és az LMP is konfrontálódik

Az MDF is koalícióról beszél. Dávid Ibolya, a párt elnöke közleményében azt írta, hogy „területi és országos listánkkal megakadályoztuk a Fidesz és az MSZP azon törekvését, hogy antidemokratikus eszközökkel szűkítsék a politikai választás lehetőségét”. A pártelnök szerint annak ellenére, hogy Fidesz azt állítja, hogy soha nem lépne koalícióra a Jobbikkal „máris megalakult az összefogás a választási bizottságokban is, azzal a céllal, hogy megakadályozzák magyar polgárok valódi alternatívák között választhassanak április 11-én”.

Közben a párt miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos egy pénteki televíziós beszélgetésben lekommunistázta a Lehet Más a Politika pártot. Az LMP felszólította Bokros Lajost, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot a párt tagságától és attól a közel 100 ezer szavazótól, akik ajánlószelvényükkel már támogatták az alakulatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik