Belföld

Országos listát állíthat az LMP és az MDF

A pártok közül csak a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani. A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy az LMP és az MDF is állíthat országos listát, és a fórumosok fővárosi listájára is reális esély van.

Az LMP-nek meglesz mind a húsz területi listája (19 megyei és a budapesti) , így a párt országos listát is tud állítani – áll az fn.hu-nak eljuttatott közleményükben. Összesen 95 egyéni választókörzetben adták le a jelöltállításhoz szükséges számú ajánlószelvényt, és nagy valószínűséggel mind a 20 területi listán lehet majd az LMP-re szavazni.

Az MDF-nek péntek délutánra 7 jelöltje van a fővárosban (ha az SZDSZ-szel közösen indulókat nem számítjuk), és hárman – akik szintén összegyűjtöttek és leadtak legalább 750 ajánlószelvényt – a választási bizottság döntésére várnak. Ahhoz, hogy Budapesten listát tudjanak állítani, minimum 8 jelöltet kell “felmutatniuk”.

A Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az MSZP-nek is az összes egyéni választókerületben nyilvántartásba vett jelöltje van.

Pénteken 18 óra 15 percig az LMP-nek 73, az MDF-nek 62, a Civil Mozgalomnak 16, a Munkáspártnak 15 nyilvántartásba vett egyéni jelöltje volt. Az MDF és az SZDSZ pedig 10 közös jelöltet állított. Az MSZDP 9, a Torgyán-Kisgazda párt és a MIÉP 6-6 jelöltet tudott állítani. További hét szervezet állított még jelöltet, illetve jelölteket. Tizenhat független jelöltet is nyilvántartásba vettek – írja az MTI.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint délutánig 834 jelölt adott le ajánlószelvényeket, közülük több mint 750-et vettek eddig nyilvántartásba. Négy éve 998 egyéni jelölt indult a megmérettetésen. Az adatok folyamatosan frissülnek, így a jelöltek száma óráról-órára változik.

Lejárt a határidő

Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. Ezzel lezárult a választási eljárás egyik legvitatottabb része, a „nulladik fordulónak” is nevezett ajánlásgyűjtés.

Csak azok indulhatnak a választáson jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük 750 érvényes ajánlást, leadták a választási bizottságoknál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették. A péntek délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el – ismerteti a rendszert az MTI.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a péntek délutáni határidő előtt adták le ajánlószelvényeiket, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb hétfőn veszik nyilvántartásba. Emellett azoknak, akik pénteken, az utolsó napon adták le az ajánlószelvényeket, még számolniuk kell azzal is, hogy a jogorvoslati eljárás akár április 3-áig is eltarthat.

A választási bizottságok döntéseit a mellettük működő választási irodák rögzítik az informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az Országos Választási Iroda honlapján. Ezek az adatok folyamatosan frissülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik