Belföld

Mindenütt megvan a Jobbik-jelölt

Mind a 176 országgyűlési egyéni választókerületben jelöltet tudott állítani a Jobbik, a párt 176. jelöltjét csütörtök este vette nyilvántartásba a főváros 7. számú egyéni választókerületi választási bizottsága.

Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu csütörtök esti adatai szerint a Jobbiknak mind a 176 egyéni választókerületben nyilvántartásba vették a jelöltjét az áprilisi országgyűlési választásra.

A Jobbiknak csütörtök délután még egy jelöltje várt a választási bizottság döntésére, Hegedűs Lóránt Gézáné a főváros V. kerületében. A jelölt nyilvántartásba vételéről este döntöttek, így valamennyi választókerületben elindulhat a parlamenten kívüli párt.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, a gyűjtést a nyilvántartásba vett pártoknak és független jelölteknek be kell jelenteniük az adatvédelmi biztosnál is.

A jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, ezeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadni, majd az ajánlások ellenőrzése után a választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

A pártoknak tehát egy hetük maradt, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra, eddig az OVI nyilvántartása szerint 17 jelölőszervezet (esetenként két párt együtt) összesen 565 jelöltjét, valamint tíz független képviselőjelöltet vették nyilvántartásba a választási bizottságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik