Belföld

Kiszabadítja-e a „nép” Budaházyt?

A bíróság dönthet Budaházy sorsáról, ha az OVB képviselőjelöltté nyilvánítja. Az államellenes bűncselekményekkel és terrortámadások szervezésével gyanúsított férfi másodfokú tágyalása április 9-én kezdődne.

Budaházy György esetében nem lehet egyértelműen látni a mentelmi jog következményeit. A 2009 júniusa óta előzetes letartóztatásban lévő férfit államellenes bűncselekményekkel és terrortámadások szervezésével gyanúsítják. A Budaházy-üggyel kapcsolatos bűncselekmények súlya ellenére a szélsőjobboldal kedvenc politikai foglya akár szabadlábra is kerülhet.

A többek között hivatalos személy elleni erőszak előkészületének vádjával is gyanúsított Budaházynak április 9-én kezdődött volna a másodfokú bírósági tárgyalása az államellenes cselekmények ügyében. A bíróság már ezt az eljárást is felfüggesztheti, amennyiben az OVB nem fosztja meg a képviselőjelöltet mentelmi jogától.

Budaházy számára február elején kezdték el gyűjteni a kopogtatócédulákat a 17. egyéni választókerületben. A gyűjtéshez hamarosan csatlakozott a Jobbik is. A párt ugyanebben a választókörzetben indítja alelnökét, Novák Elődöt. Miután a Jobbik jelöltjének összegyűlt a szükséges 750 ajánlószelvény, az aktivisták, sőt Morvai Krisztina is részt vett a Budaházy György számára leadott, nevére kiállított cédulák gyűjtésében.

Majd a bíróság

Géczi József Alajos az országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnöke először úgy nyilatkozott az fn.hu-nak, hogy „aki eljárás alatt van, azt nem illeti meg a mentelmi jog”, később ezt úgy módosította, hogy Budaházy esete „határeset”, melyet az Országos Választási Bizottságnak (OVB) kell megítélnie.

Halmai Gábor alkotmányjogász lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ha egy személy, aki büntetőeljárás alatt áll, sikeresen összegyűjti a választásokra a 750 ajánlószelvényt, akkor az ellene eljárást folytató bíróságnak az OVB-hez kell fordulnia. Az OVB ezután eldönti, hogy adott esetben indokolt e a személy jelöltségével automatikusan járó mentelmi jog felfüggesztése.

Amennyiben a mentelmi jogát nem függesztik fel, a bíróság döntésén múlik, hogy szabadlábra helyezi-e. A mentelmi jog a választások végeredményével véget ér. Ettől kezdve, ha immár képviselőjelölt lett a delikvens, akkor a képviselői mentelmi jogáról az új országgyűlés hoz döntést, ha nem nyerte el a választók bizalmát, akkor pedig automatikusan megszűnik a mentelmi joga.

Hasonló esetek

Hasonló eset volt Egyed Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es számú egyéni választókerületben induló jobbikos képviselőé, akinek mentelmi jogát az OVB felfüggesztette, mivel a büntetőeljárás tárgyát képező cselekményre az országgyűlési képviselők 2010. évi választását megelőzően került sor, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Nem Budaházy egyébként az egyetlen, aki a mentelmi jogra is igényt tart. Pakson a Magyarok Egymásért Szövetsége jelöltjeként indul a többmilliárdos vám- és adócsalással vádolt Földesi-Szabó László, míg az Összefogás Párt egyenesen miniszterelnöknek jelölte azt az idős kesznyéteni férfit, Szoboszlai Barnát, aki árammal védte uborkaföldjét, ahol egy tolvaj meghalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik