Belföld

Gyurcsány riadót fúj

A választási kampány utolsó felvonásában újra exponálja magát Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Charta pénteki rendezvényén minden bizonnyal olyan mondatok is elhangoznak majd, amelyek újabb témát adnak az ellenfeleknek. A chartás-beszédről egyelőre annyit lehet tudni, hogy őszinte és szenvedélyes lesz. Gyurcsány önkritikája segítheti a Fideszt és nehéz helyzetbe hozhatja a Magyar Szocialista Pártot.

“Ez egy beszéd lesz, tisztességes, egyenes mondatokkal, szenzáció nélkül. Olyan lesz, amilyennek megismertek: nem fogom elrejteni sem a véleményemet, sem a szenvedélyemet” – ezt nyilatkozta még a múlt héten az MTI-nek Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök-pártelnök annyit még elárult, hogy a büszkeségek mellett a kudarcokról is beszél majd.

Gyurcsány megosztja a szocialistákat

Gyurcsány értékelőjének ténye nem aratott osztatlan sikert a párton belül. Bár a párton belül azt mindenki elismeri, hogy kiváló szónok, de három héttel a választások előtt nem biztos, hogy szerencsés, ha Gyurcsány kijelentéseivel lesz tele a sajtó.

A békés megyei szocialisták egyik emblematikus figurája, aki idén már nem indul a választások úgy véli, Gyurcsány Ferenc az elmúlt időszakban nem mindig ugyanazokat az elveket képviselte. Tóth Károly az fn.hu-nak azt mondta: a pártnak bizonyos dolgokat le kellett volna zárnia és nem hurcolni azokat magával. „Le kellett volna zárni az őszödi ügyet is és csak utána hozzálátni a lista összeállításához” – mondta Tóth Károly.

Szanyi Tibor ugyanakkor örül a volt kormányfő kampánybeszédének. A magát modern baloldalinak tituláló képviselő szerint az MSZP sikere csúcsán nagyjából 2,3 millió embert tudott megszólítani, ami mostanra körülbelül 600 ezerre fogyatkozott. Másfél millió ember elfordult a párttól, ami a politikus szerint hatalmas tömeg.

Szanyi Tibor az fn.hu-nak azt mondta, hogy őket nem tudja megszólítani egyetlen ember, ezért szükség van rá, hogy az MSZP egyébként is tarka-barka bázisához politikusai különböző hangon szóljanak. „Másokhoz szól Gyurcsány Ferenc, másokhoz szól Mesterházy és megint másokhoz például én” – mondta a szocialista politikus.

Kockázatos is lehet a beszéd

A Gyurcsány felbukkanása több politológus szerint is kockázatos lehet az MSZP számára. Böszörményi Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet vezető elemzője ezt korábban az fn.hu-nak azzal magyarázta, hogy Mesterházy Attila egyelőre nem találta meg saját retorikai nyelvét, Gyurcsány Ferenc megszólalásai így könnyedén a címlapokra kerülhetnek.

„Erre egyre többször kerül sor, ami két szempontból is kockázatot jelent a szocialisták számára. Egyrészt kampányuk elveszítheti személyi fókuszát, és csökkenti Mesterházy önálló arculatának felépítését. Másrészt alátámasztja a Fidesz kommunikációját, mely szerint az áprilisi választás a Gyurcsány-korszak lezárásáról szól” – fogalmazott az elemző az fn.hu kérdésére.

“Gyurcsány a gyűlöletpolitizálás szimbóluma”

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc a gyűlöletpolitizálás szimbóluma a magyar politikában; az MSZP pedig azáltal, hogy időről időre “felsorakozik” a volt miniszterelnök mögé, közösséget vállal ezzel a gyűlöletpolitikával.

Navracsics Tibor pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a volt kormányfő délutáni értékelő beszédére utalva azt mondta: ha valakinek kétsége lett volna afelől, hogy az MSZP minden megújulási fogadkozása ellenére továbbra is Gyurcsány Ferenc és a Gyurcsány-korszak pártja, akkor pénteken 16 órakor minden kétsége eltűnhet ez ügyben. Teljesen nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc az, aki a szocialista pártot valójában irányítja – közölte.

A fideszes politikus szerint Mesterházy Attila “megtámadását” is jelenti Gyurcsány Ferenc pénteki beszéde és az MSZP vezetőségének felsorakozása a volt kormányfő mögött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik