Belföld

Átálltak a politológusok

Több politikai elemző – Somogyi Zoltántól Karácsony Gergelyig – is „átállt” a másik oldalra 2010-ben, képviselő-jelöltként vagy épp kampányfőnökként segítve egyik-másik párt munkáját. Motiválta őket, hogy többévnyi elemzés után a gyakorlatban is ki kipróbálhatják magukat, de többen most látták elérkezettnek az időt, hogy cselekedjenek.

Négy, korábban a sajtónak gyakran nyilatkozó politikai elemző váltott a gyakorlati politizálásra a 2010-es választásokon. Budai Bernadett már 2007-ben váltott, Debreczeni József pedig már 1989-ben és 1990-ben is vállalt politikai feladatot. Somogyi Zoltán és Karácsony Gergely viszont most érezték azt: eljött a cselekvés pillanata.

Budai Bernadett: szavak után tettek

Budai Bernadett politológusból lett kormányszóvivő, még 2007-ben. Döntésén már akkor sokan meglepődtek. Gyurcsány Ferenc lemondásával sem tért vissza az elemzői pályához: az MSZP szóvivője, majd a 2010-es választáson a párt ferencvárosi egyéni képviselőjelöltje is lett.

„Azért is vállaltam el 2007-ben a kormányszóvivői posztot, mert ha valaki öt évig elemzőként dolgozik, és ennek a munkának minden oldalát megtapasztalja, egy idő után rájön, hogy vannak olyan információk, amelyekhez nem tud hozzáférni. Most ezek megvannak. Ennyiben kibővült az a tudás, amire támaszkodhatok, több dologra látok így rá” – indokolta lapunknak döntését még 2009 áprilisában, Gyurcsány Ferenc lemondását követően. Szavait alátámasztja kampányszlogenje is: „Szavak után tettek.”

Somogyinak állást kellett foglalnia

Somogyi Zoltán a Political Capital Institute vezetését hagyta ott azért, hogy az MDF kampányfőnöke legyen. „Minden elemzőnek azt ajánlom, hogy tegyen egy ilyen kalandot a politikában, a gyakorlat nagyon sok mindent átértékel. Én rengeteget nyertem ezzel és sokat tanultam” – mondta az fn.hu-nak Somogyi Zoltán. Lapunk kérdésére, hogy nem tart-e attól, hogy objektív politológusi imázsa sérül az egyértelmű állásfoglalástól, kifejtette: már nem áll szándékában visszamenni az elemzői életbe, ráadásul mindig is konzervatív liberális embernek tartotta magát, így egyértelmű volt, hogy az MDF mellett teszi le a voksát.

Somogyi Zoltán elmondása szerint ráadásul az általa vezetett cég egyik markáns munkája volt, hogy az MDF-nek adtak tanácsot, így szerinte egy idő után mindenképpen fel kellett vetődnie a továbblépésnek. Arra a kérdésre, hogy miért éppen most tette meg ezt a lépést, a kampányfőnök úgy fogalmazott: „8 év sok idő, elfáradtam.”

Azokat a híreszteléseket ugyanakkor visszautasítja, hogy azért vállalt politikai szerepet, hogy a mentelmi jog mögé bújva elkerüljön esetleges bírósági eljárásokat. „Senki nem gyanúsít semmivel, ez egy szimpla politikai támadás, amiből naponta kell elviselni hármat. Az ilyet bárkire, aki esetleg politikai szerepet vállal, rá lehet fogni, Mesterházy Attilától Vona Gáborig” – hangsúlyozta Somogyi Zoltán.

Debreczeni megmentené a demokráciát

Debreczeni József, az MDF egyéni képviselőjelöltjének politikai pályafutása nem előzmény nélküli: tagja volt az 1989-es, utolsó pártállami Országgyűlésnek, mint ellenzéki képviselő, majd az 1990 és 1994 közötti parlamentben is az – általa is alapított – MDF-frakció tagja volt. „Ez megkülönböztet a többi, politikai szerepet vállaló politológustól. Én ráadásul soha nem törekedtem semleges középen állásra, én mindig inkább publicistának tartottam magam, nem pedig politológusnak. Határozott állásfoglalásommal gyakran ki is vívtam olyan vádakat, hogy leteszem az obulust valaki mellé” – fogalmazott az fn.hu-nak Debreczeni József.

Lapunk kérdésére, hogy miért épp most döntött úgy, hogy visszatér a politikába, Decreczeni azt mondta, hogy most is olyan rendkívüli helyzet van, hogy ennek szükségét érezte. „1989-ben a parlamentáris demokrácia megteremtése miatt vállaltam politikai szerepet, most pedig a megvédéséért” – hangsúlyozta a közíró, hozzátéve, hogy már 2002-2003 óta tart Orbán Viktortól és a Fidesztől, most pedig a Fidesz és/vagy a Jobbik kétharmadától szeretné megóvni az országot.

Karácsony: „van, amikor oda kell állni”

Karácsony Gergely, a Medián egykori kutatási igazgatója az LMP kampányfőnöke lett. „Tíz éve élek a politikában, mint kutató, így még közelebbről láttam, hogy a politika elvesztette a hitelét. Az LMP viszont egy olyan párt, amely a civil társadalom problémafelvetéseit szeretné bevinni a politikába. Az eddigi tapasztalataimmal szeretnék segíteni, hogy hatékonyabban tudják elmondani a mondanivalójukat” – mondta azon kérdésünkre, hogy miért váltott, és miért épp az LMP mellett kötelezte el magát.

Karácsony Gergely az fn.hu-nak elmondta, azért épp most váltott, mert abban a szakaszban van, amikor már letett valamit az asztalra, számít, amit csinál. A politika pedig épp most van egy olyan helyzetben, hogy gyökeresen át fog alakulni a politikai térkép: vagy egy demokratikus megújulás jön, vagy a szélsőjobboldal.

Az egykori kutatási igazgató hangsúlyozta: nem érdekli lépésének személyes kockázata: „Az ember életében van egy olyan pont, amikor oda kell állni. Ez most jött el”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik