Belföld

Szóvivője nem látja kudarcnak a Gyurcsány-korszakot

Budai Bernadett szép időszakként emlékszik vissza a Gyurcsány Ferenccel eltöltött időre, és nem tartja kudarcnak az elmúlt éveket. Sőt reméli, tartani fogják a kapcsolatot. A kormányszóvivő hisz a válságkezelésben, és szerinte Bajnai Gordon nagy munkabírású. FN-interjú.

Egykori elemzőként nem csömörlött meg a politikától, látva, mi is zajlik a háttérben?

Azért is vállaltam el 2007-ben a kormányszóvivői posztot, mert ha valaki öt évig elemzőként dolgozik, és ennek a munkának minden oldalát megtapasztalja, egy idő után rájön, hogy vannak olyan információk, amelyekhez nem tud hozzáférni. Most ezek megvannak. Ennyiben kibővült az a tudás, amire támaszkodhatok, több dologra látok így rá.

Amikor kormányszóvivő lett, azt mondta, azért vállalja, mert hisz Gyurcsány Ferencben és a programjában. Bajnai Gordonban is hisz?

A válságkezelés szükségességében hiszek. A nem cselekvés is válasz, de az a rossz válasz. Azon, hogy hogyan lehet és kell a válságot kezelni, lehet vitatkozni, de hogy lépni kell, abban nagyon határozottan hiszek. Bajnai Gordon programja ilyen válságkezelő lépés.

Akkor fel sem merült, hogy ne folytassa?

Amikor felmerült, hogy váltás lesz, megkaptam a lehetőséget, hogy folytassam, és lényegében azonnal igent is mondtam.

Daróczi Dávid nem kapta meg ezt a lehetőséget?

Külön beszélgettek el velünk. Én azt tudom, hogy – ahogy nyilatkozta is –, ő a korábbi miniszterelnökhöz kötődött, és emiatt alakult úgy, hogy ő már a továbbiakban nem tölti be ezt a posztot.

Sajtóhírek szerint viszont nem marad egyedül, ismét két kormányszóvivő lesz.

Igen, továbbra is kettős felállásban gondolkoznak, egy férfi szóvivőt keresnek mellém.

Azt tudja már, hogy ki lesz? Szollár Domokos, a Budapest Airport jelenlegi szóvivője vetődött fel eddig.

Az ő neve valóban felmerült, de tudomásom szerint van még egy-két név, akiben gondolkodnak. Az biztos, hogy hasonló karaktert és férfit keresnek, a feladatmegosztás is hasonló lesz ahhoz, ahogy korábban dolgoztunk.

Budai Bernadett - kormányszóvivő volt, és maradt (Forrás: Kormányszóvivői Iroda)

Budai Bernadett – kormányszóvivő volt és maradt (Forrás: Kormányszóvivői Iroda)

Bajnai Gordon vagy Szigetvári Viktor választja ki az új kormányszóvivőt?

A kabinetfőnök és a kormányzati kommunikációért felelős szakállamtitkár is meghallgatja a jelöltet és javaslatot tesznek természetesen, de a végső szót a miniszterelnök mondja ki.

Az eddigi egy hét tapasztalatai szerint hogy lehet Bajnai Gordonnal együtt dolgozni?

Bajnai Gordont azóta ismerem, hogy kormánybiztos lett. Majd amikor miniszterként a kormány tagjává vált, akkor részben az ő szóvivője is voltam, azaz sokat dolgoztunk együtt, számtalanszor járt például a kormányszóvivői tájékoztatókon.

Egy nagyon népszerűtlen kormány népszerűtlen intézkedéseit mennyire nehéz kommunikálni?

Annak idején, amikor felkértek a posztra, politológus ismerőseim azt mondták, nyugodtan vállaljam el, mert a reformok jelentős részét már bejelentették, sok közülük el is indult, már egy könnyebb időszak jön. Mondták ezt 2007 nyarán azok a politológus kollégáim, akik elemzéssel és prognózisokkal foglalkoznak. Hozzáteszem, magam is ezt gondoltam. Egyikünknek sem jött be, hiszen azóta volt egy népszavazás, egy koalíciós szakítás, a gazdasági válság – ezeket senki sem látta előre. Egyébként a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az emberek elismerik az intézkedések szükségességét. Ezt már nem kell kommunikációs szempontból áttörni. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy ha ezek a konkrét lépések egy ember mindennapi életére negatív hatással vannak, akkor azt könnyen elfogadná. Viszont már magát a szükségességét nem kell elmagyarázni. 2007 nyarán, amikor munkába álltam, ez még másként volt.

Milyen stratégiát tervez: mázba csomagolni a fájdalmas lépéseket, vagy őszintén kimondani azokat?

Azt gondolom, hogy Bajnai Gordon határozottan megadta az irányt azzal a mondatával, amit még miniszterelnök-jelöltként mondott: „Fájni fog.” Ez semmiképpen sem a mézes-mázos változat. Ez az őszinteség lesz a kommunikáció iránya is. El kell mondani, hogy mire lehet számítani, el kell mondani, hogy minden egyes társadalmi rétegnek ki kell vennie ebből a részét, természetesen úgy, hogy akinek több van, annak szolidárisnak kell lennie. Annak is érvényesülnie kell, hogy az államnak magán kell kezdenie a takarékoskodást. Ezek a lépések meg is történtek: a kormány első döntéseként a miniszterek fizetése 15 százalékkal csökkent, a külföldi napidíjakat megfelezték, és még folyathatnám a sort.

Önt személy szerint érintik ezek a lépések?

Amennyiben a közszféra dolgozóit érintik, márpedig érintik, úgy engem is természetesen.

Mikor tudta meg, hogy Gyurcsány Ferenc lemond?

Egy ilyen döntést senki sem egyik pillanatról a másikra hoz meg. Ez egy folyamat. Szerintem hetekkel, hónapokkal korábban megfordult a fejében. Én személy szerint a kongresszus előtti nap tudtam meg a végső döntést.

Az ön véleményét is kikérte?

Volt pár nappal a bejelentés előtt egy szűk körű beszélgetés, ahol a kabinet több tagja, és így én is elmondhattuk a véleményünket.

Ön mit tanácsolt neki?

Ezt nem szívesen mondanám el, hiszen magánvéleményről van szó, mindenesetre nagyon hasonlóan vélekedett a kabinet többsége.

Gyurcsány Ferenc kudarcát nem tartja személyes kudarcnak?

Én vitatkoznék azzal, hogy ez kudarc lenne. Szerintem nagyon nehéz meghozni egy ilyen döntést, ehhez bátorság és belátás kellett.

De ahhoz, hogy ezt meg kelljen lépni, az nem éppen egy sikerpolitika betetőzése.

Több szempontból lehet ezt értékelni. Az, hogy a leghosszabb ideig volt Magyarország miniszterelnöke a rendszerváltást követően, az mindenképpen egy siker, hiszen miniszterelnökként választást tudott nyerni, ami addig senkinek sem sikerült. A reformok és a fejlesztések voltak ennek az időszaknak a zászlóshajói. A fejlesztések szerte az országban elindultak, ma már számos kézzelfogható eredménye van, és voltak fontos reformlépések is. Például rendeződött a biztosítási jogviszony rendszere az egészségügyben. Persze voltak olyan reformintézkedések, amelyek nem tudtak elindulni, vagy betetőzni, de azt gondolom, ehhez kellett egy nagyon ellenséges politikai környezet is.

Emberileg mi a fő különbség Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon között?

Mindkettőjüknek más-más típusú előnyei vannak. Gyurcsány Ferenc jó vitázó volt, jó szónok, és klasszikusan nagy munkabírású.

Bajnai Gordon nem ilyen?

Elnézve a naptárában lévő számtalan programot, ilyen.

Szigetvári Viktorral milyen a viszonya?

Szigetvári Viktort sem most ismertem meg. Eddig sem szakmai, sem emberi konfliktusunk nem volt. Nagyon-nagyon fegyelmezetten dolgozik, végigviszi az ügyeket a megoldásig. Véleményem szerint problémamentes lesz az együttműködésünk.

Miért jobb most Magyarországnak Bajnai Gordon, mint Gyurcsány Ferenc?

Gyurcsány Ferenc maga döntött így, mert úgy ítélte meg, hogy már ő maga a gátja a válságkezeléshez szükséges intézkedések elfogadtatásának. Ebből a szempontból Bajnai Gordon személye jobb elfogadottsággal indul.

Tartani fogja egyébként a kapcsolatot Gyurcsány Ferenccel?

Szeretném mindenképpen, remélem, erre ő is nyitott lesz. Elköszönésekor még ajándékot is kapott tőle a kabinet vezetése.

Mi volt a csomagban?

Az enyémben egy digitális fényképkeret, amelyre feltöltöm majd a kabinet életéről készült képeket. Szép időszak volt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik