Belföld

Súlyos csapás a Gazpromnak

A Türkmenisztán és Kína között épült Közép-Ázsia-Kína gázvezeték, amelyen hétfőn indították meg a földgázt, csapást jelent a kínai piacra törekvő Gazpromnak - vélekedett hétfői kommentárjában a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.

Az új gázvezeték Oroszországot elkerülve, teljesen átalakítja a gázbiznisz megszokott sémáit a volt Szovjetunió területén. Türkmenisztán így a területén kitermelt gázra új stratégiai vásárlót szerzett, amely érdekelt az új importcsatornák kiépítésében. Az új vezetéken szállítandó gáz mennyisége jelentős mértékben meghaladja azokat a tételeket, amelyeket eddig Türkmenisztán Irán északi vidékeire exportált.

A Gazprom az Altaj vezetéken szándékozott Kínának gázt eladni, s ha a vezeték megépült volna, az orosz monopólium elsőként lépett volna a kínai piacra, és a Gazprom számára lehetővé tette volna, hogy tovább vásárolja a türkmenisztáni gázt, s akár Kínába küldje, amely esetben esetleg fel sem merült volna a Közép-Ázsiából Kínába vezető, Oroszországot elkerülő vezeték építésének szükségessége. Az Altaj azonban máig csak projekt.

A vezeték beindítása várhatóan negatív hatással lesz a felújított orosz-kínai tárgyalásokra, de a Gazprom Türkmenisztánnal folyó tárgyalásaira is. Oroszország ugyanis korábban szerződést kötött Türkmenisztánnal a teljes gázkitermelés átvételére – írja a Komszomolszkaja Pravda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik