Belföld

Önjáróak a cigányozó politikusok

Egy héten belül két fideszes képviselő is szélsőséges – a melegeket, illetve a romákat elítélő – nyilatkozatokat tett. A párt elhatárolódott ezektől a kijelentésektől, ám más lépés nem történt. Szakértők szerint a Fidesz egységes táborában radikális jobboldali gondolkodásúak is vannak, az „önjáró” politikusok nyilatkozatait pedig úgy kell a pártvezetésnek kezelnie, hogy azzal ne veszítsenek esetleg a Jobbikkal is szimpatizáló szavazókat.

Egy héten belül három szélsőséges megjegyzést is tettek fideszes országgyűlési képviselők. Ékes Ilona, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tagja a melegfelvonulás ellen kelt ki, mondván a homoszexualitást mentális sérülésnek tartja.

Edelény szintén fideszes polgármestere, Molnár Oszkár pedig azzal vádolta a roma asszonyokat, hogy terhesen kalapáccsal verik a hasukat, hogy a dupla családi pótlék reményében nyomorék gyereket szüljenek.

Bár mindkét kijelentés nagy felháborodást váltott ki – Molnár Oszkár ellen hétfőn több százan tüntettek is – a Fidesz csupán annyit mondott, hogy képviselőik magánvéleményüket hangoztatták, az edelényi eset pedig helyi vita, amelybe a párt nem kíván beleszólni.

Lapunk kérdésére, hogy a pártnak mi az álláspontja az említett kérdésekben, Havasi Bertalan sajtófőnöktől szűkszavú választ kaptunk: „A Fidesz szerint a homoszexualitás magánügy.” Az edelényi ügy kapcsán megkérdeztük, a párt hogyan kezelné a magyarok és romák közti feszültséget. Erre Havasi Bertalantól azt a választ kaptuk, hogy „a társadalmi feszültségeket jó kormányzással, munkahelyteremtéssel, minőségi oktatással lehet csökkenteni”.

Önjáró politikusok

A Fidesz jól láthatóan küzd a Jobbikkal a radikális választók szavazataiért, ám mind Ékes Ilona, mind az edelényi polgármester esetében valószínűnek látszik, hogy önjáró politikusokról van szó, akik nem egyeztették mondandójukat a pártvezetéssel – véli Juhász Attila. A Political Capital (PC) igazgatóhelyettese szerint a Fidesznek ezzel pillanatnyi kellemetlenséget okoztak, hiszen a párt támadhatóvá vált, és így ha halkan is, de kénytelen volt saját politikusaitól elhatárolódni.

„Ugyanakkor, ha ezeknek az ügyeknek nem lesz zajos folytatása, akkor ez különösebben nem fogja érinteni a pártot. Mindez egyébként arra a problémára világít rá, hogy a Fidesz kapui a 2003-as pártreform (szövetségalakítás) óta rendkívül szélesre nyíltak, sok olyan politikus is van a pártban, akik országos vagy nemzetközi színtéren vállalhatatlanok. Ez főként kormányzati pozícióban okozhat majd gondot a Fidesznek” – hangsúlyozta Juhász Attila.

Radikálisok is vannak a közös táborban

Hasonlóan vélekedik Debreczeni József politológus is. „Az egy a tábor, egy a zászló szlogen azt jelenti, hogy az egész jobboldalt egységesnek tekintik. Így a Fideszben sokan vannak, akiknek nézetei a radikális jobboldalhoz sorolhatók” – emelte ki Debreczeni József.

A politológus is úgy véli, ezek a nyilatkozatok spontán megnyilvánulások voltak, csak „magukat adták”, amelyre a pártvezetésnek reagálnia kellett, viszont nem léphettek fel markánsabban, hogy megakadályozzák a Jobbik további térnyerését. A fő irányvonal azonban óvatosan nyilatkozott, a romák elleni támadássorozatot például egyértelműen elítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik