Belföld

Budapestnek nagyobb brüsszeli iroda kell

Budapestnek 2003 óta működik irodája Brüsszelben, ennek fő feladata a fővárosi érdekek megjelenítése, illetve az uniós történések, információk szűrése és eljuttatása az érintettekhez - mondta el Mátyási Gizella, az iroda vezetője azzal kapcsolatban, hogy egy friss előterjesztés szerint az önkormányzat az eddigi bérelt épület helyett ingatlant venne Brüsszelben az ottani irodának.

Rámutatott, hogy bár az iroda már jól beépült az uniós életbe, a közelgő magyar EU-elnökséggel a budapesti képviselet előtt is új kihívások állnak.

Hat évvel ezelőtt az iroda azzal a céllal nyílt meg, hogy közvetlen információs csatorna jöjjön létre az Európai Unió szervei és a főváros között, valamint hogy a fővárost “láthatóbbá” tegyék az uniós színtéren. Az iroda szervezetileg a Főpolgármesteri Hivatal Európai Uniós Ügyek Irodájához tartozik, feladata a szakmai kapcsolattartás az Európai Unió szerveivel a Fővárosi Önkormányzatot érintő témákban, az EU-politika és szakmai tendenciák figyelemmel kísérése, továbbá a főváros érdekeinek aktív képviselete a döntéseket előkészítő vitákban.

Folyamatosan tájékoztat

Ezen túlmenően folyamatos tájékoztatást nyújt a fővárost érintő brüsszeli döntésekről, javaslatokról, figyelemmel kíséri az aktuális pályázati lehetőségeket, részt vesz a beadandó pályázati tervek kidolgozásában, segíti a futó projektek végrehajtását a szakmailag illetékesek és az Európai Bizottság munkatársai közötti kommunikáció felgyorsításával, a szükséges konzultációk, találkozók megszervezésével. Feladata továbbá az is, hogy bevonja Budapestet a brüsszeli városi, régiós képviseletek közötti szoros kapcsolattartásba.

Az iroda sokáig egy fővel működött, idén 2009 márciusától már két fővel dolgozik. Ma már kiépített, jó kapcsolatokat ápol az Európai Bizottság főigazgatóságaival, az Európai Parlamenttel, a Régiók Bizottságával és a több mint 200 régiós és városi képviselettel.

Bővítési indokok

Bár az irodát a Fővárosi Önkormányzat alapította és tartja fenn, több fővárosi kerület szakemberei is támaszkodnak munkájára.

Az iroda tervezett bővítését indokolja az is, hogy a 2011-es magyar EU-elnökséghez kapcsolódóan kihívást jelent a főváros még aktívabb jelenlétének biztosítása Brüsszelben. Más városok uniós képviseleteinek egyik közös jellemzője egyébként, hogy az EU-intézmények zömének otthont adó negyedben működnek. Azok, amelyek még nem ott találhatók, lényegében kivétel nélkül törekszenek arra, hogy oda, vagy a közelbe költözzenek.

300 regionális képviselet

Jelenleg több mint háromszáz regionális képviseleti iroda működik Brüsszelben – olvasható a Brüsszel-Európa Összekötő Iroda (BELO) nevű intézmény internetes honlapján.

Az első régiós képviseletet Birmingham városa nyitotta meg az Európai Unió székhelyén, még 1984-ben. Ezt követte több brit önkormányzat, majd számos német tartomány. Most már 317 a BELO által nyilvántartott brüsszeli regionális képviseleti irodák száma. A 27 EU-tagország között számos olyan van, ahol a főváros és környéke önálló régiónak számít, ezek esetében a régió, illetve a város képviseletének feladatköre nem választható el élesen egymástól. Vannak emellett kifejezetten fővárosoknak, illetve nagyvárosoknak is képviseleti irodáik.

Az ilyen képviseleti irodák a régió érdekeit igyekeznek érvényesíteni, illetve magát a régiót népszerűsíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik