Belföld

Pettkó András nem nyugszik bele a kizárásba

Hiába az EP-választás sikere, az MDF-et sem kerülik el a zavaros pártügyek. A Brüsszelbe frissen kijutott Bokros Lajos ugyanis hétfőn azt mondta, hogy az volna a tisztességes, ha elhagynák az MDF-et azok, akik a párt jelenlegi irányvonalával nem értenek egyet. Erre az MDF választmánya jóváhagyta Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András kizárást. Utóbbit kérdeztük.


Milyen minőségében beszélgetünk? Ön még MDF-es?

Az vagyok. MDF-esnek lenni nem tagkönyv kérdése, hanem életcél. Személy szerint nagyon fáj, 22 éve vagyok az MDF tagja és nem szolgáltam rá a kizárásra.

A kizártak: Katona, Pettkó, Hock (Fotó: MTI)

A kizártak: Katona, Pettkó, Hock (Fotó: MTI)

Most mégis mintha megromlana a viszony a párt és ön között…

Változik az MDF, új az irányvonal, én pedig nem vagyok szavazóautomata. Pedig minden döntést elfogadok, ha azt egyeztetés előzi meg. A velem együtt kizárt Hock Zoltánon, Katona Kálmánon és rajtam kérik számon, hogy miért nincs frakció, pedig azt is csak meg kellett volna beszélni. Én egyébként sosem mondtam, hogy nem kell frakció.

Hogyha mindenki akarta, akkor miért nincs?

Nemcsak hármunknak van felelőssége abban, hogy a képviselőcsoport nem alakult újjá, hanem a többi MDF-esnek is. Abban maradtunk Herényi Károllyal, hogy folytatjuk az egyeztetéseket, ehhez képest a vasárnapi EP-választás óta semmilyen írásos kezdeményezést nem láttunk a frakcióalakításról.

Úgy tűnik, az EP-siker óta nemcsak a frakcióról, hanem Bokros Lajosról is változott a vélemény.

Bokros jelölésével már akkor bajom volt, amikor az MDF elnökségének tagjaként egy újságírótól tudtam meg. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy nem végeztem ellene aknamunkát, sőt Hock Zoltánnal és Katona Kálmánnal gyűjtöttük össze a budapesti MDF-es ajánlószelvények egyharmadát. Kicsit furcsa is, hogy most a párton kívüli Bokros Lajos kezdeményezi a kizárásunkat.

Önnek személyesen milyen a viszonya Bokrossal?

A kilencvenes években többször szerveztem tüntetést ellene, pár éve pedig az Antall József Alapítványnál találkoztunk, ahol előadott. Sokat vitatkoztunk.

Belenyugszik a kizárásba?

A választmány döntött erről, az MDF országos gyűlése – mint feljebbviteli testület – csak június 20-án ül össze. Ott fellebbezni fogok.

Ön szerint mit szólnak mindehhez az MDF szavazói?

Hogy kik az MDF szavazói, azt nagyon nehéz meghatározni. Szerintem, ha Olajos Péter vezeti az EP-listánkat, akkor is kijutunk Brüsszelbe, csak akkor egészen más emberek szavaznak ránk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik