Belföld

Vége az MDF-nek?

Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András törölték magukat az MDF soraiból - állítja Herényi Károly, de az érintettek tagadják, hogy így történt volna. A volt frakcióvezető mindenesetre már lemondott a frakcióalakításról. Szerinte mindössze hatan maradtak így MDF-esek, a frakcióhoz tíz fő kellene.

A három egykori MDF-es a választmány május 9-i, csaknem 90 százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelent meg, vagy adott pozitív nyilatkozatot a május 11-i frakcióalakításról.

Ezáltal az MDF az egykori fideszes képviselők csatlakozásával együtt sem tudta megalakítani parlamenti frakcióját. Az MDF Alapszabálya egyértelműen fogalmaz: az illető politikusok magukat törölték az MDF tagjai sorából, „s ezzel elváltak útjaink” – írta a levélben Herényi Károly.

Mégis képviselők maradtak?

Az érintettek azonban másként értelmezik a helyzetet. Hock Zoltán teljesen szürreális és abszurd felvetésnek tartja azt, hogy törölték volna magukat az MDF-ből. Mint kiemelte, az országos választmánynak a joga megállapítani, hogy fennállnak-e azok a körülmények, miszerint bárkit is ki kell zárni az MDF-ből, vagy törölni onnan. A választmányt sem Herényi Károly, sem Makay Zsolt egymagában nem tudja helyettesíteni, hiszen Herényi Károly nem is tagja a testületnek, Makay Zsolt, a választmány elnöke pedig egyedül nem hozhat döntéseket, mert – mint Hock Zoltán fogalmazott – ez nem “királyság”, hanem párt.

Hock Zoltán elmondta: kedden ő, Katona Kálmán és Pettkó András mintegy három órát tárgyaltak Herényi Károllyal, arról, hogy milyen feltételek és keretek között lehetne újjáalakítani a frakciót. Mivel nem értek a tárgyalások végére, kedden úgy álltak fel az asztaltól, hogy e hét pénteken délelőtt folytatják azt – tette hozzá.

“Nyilvánvalóan mi MDF-tagok vagyunk, független MDF-es országgyűlési képviselők” – fogalmazott Hock Zoltán. Hozzátette: amennyiben összehívják az Országos Választmányt, akkor ott el fogják mondani az érveiket, és majd a választmány dönt arról, hogyan tovább.

Lemondtak a frakcióalakításról

Az MDF lemondott a frakcióalakításról, mert ahhoz a feltételek nem adottak, miután három korábbi képviselő, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nem akart az országgyűlési képviselőcsoporthoz csatlakozni – mondta az ügy kapcsán Herényi Károly.

A volt frakcióvezető közölte: a Csáky András kilépésével megszűnt országgyűlési képviselőcsoport újjáalakítására három kísérletet tettek. Miután ezek a képviselők nem csatlakoztak, a párt alapszabálya alapján törölték őket az MDF soraiból. Herényi Károly szerint ugyanis az alapszabály minden, a parlamentbe bejutott MDF-es képviselőt kötelez arra, hogy a párt frakciójának tagja legyen.

Vita a szabály körül

Herényi Károly a frakció-újjáalakítási kezdeményezésekről elmondta, április 24-én Dávid Ibolya pártelnök levélben kereste meg a képviselőket, hogy írásban nyilatkozzanak csatlakozási szándékukról, de ezt a három politikus nem tette meg. Később Herényi Károly megismételte ugyanezt a kérdést, az MDF Országos Választmánya szombati ülésén pedig hétfőig adott határidőt az országgyűlési képviselőcsoport újjáalakítására, de ez nem történt meg.

Arra a kérdésre, hogy a párt alapszabálya szerint a parlamenti választás után kell-e csatlakozni a frakcióhoz vagy bármely újjáalakítási kísérletkor, Herényi Károly azt mondta, ez nincs nevesítve, a döntés általános érvényű és nem kötötték határidőhöz. Katona Kálmán ugyanis korábban arra hivatkozott, ez a szabály most nem érvényes, mert csak az országgyűlési választásokra vonatkozik.

Korábban nem voltak finnyásak

Arra a kérdésre, hogy a távolmaradó képviselőknek azért volt ellenérzésük a képviselőcsoport újjáalakításával szemben, mert abba volt kormánytagokat vagy a kormányhoz közel álló politikusokat vettek volna fel, Herényi Károly azt mondta: volt párttársai korábban nem voltak ennyire “finnyásak”.

Hozzátette: Katona Kálmán olyan kormánynak volt tagja, amelyben egykori MSZMP-kormánytagok is helyet kaptak. Megjegyezte: frakciójukhoz volt Fidesz-tagok, vagy a parlamentbe függetlenként bejutó Gyenesei István csatlakozott volna.

Az MDF Országos Választmánya szombati ülésén 80 százalékos többséggel hatalmazta fel Herényi Károly frakcióvezetőt, hogy, amint lehet, alakítsa meg az Országgyűlésben “a párt technikai frakcióját”.

Ez mára azonban szinte lehetetlenné vált, jelenleg ugyanis összesen hat MDF-es tagja van az Országgyűlésnek, a frakcióalakításhoz pedig tíz fő kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik