Belföld

Tömegtüntetés a tőke szocialista kormánya ellen

Nem történt rendzavarás a szakszervezetek szombat délelőtti tömegtüntetésén, ahol igazságosabb válságkezelő intézkedéseket követeltek a munkavállalók. A közszolgák szónoka a "tőke szocialista kormányáról" beszélt. A parlamenti pártok képviselői az SZDSZ, és az MDF kivételével átvették a követeléseket.

Igazságosabb közteherviselést, átgondoltabb reformokat, a munkabérek helyett a nagytőkét, és a nagy vagyonokat is terhelő adóreformokat követeltek a hat szakszervezeti konföderáció által szervezett szombat délelőtti, a Parlament előtti tüntetésükön a megmozdulók.

A tüntetésre – az előzetes aggodalmakkal ellentétben – nem tudtak rácsatlakozni jobboldali szélsőségesek. A rendezők elküldték a „hivatásos tüntetőket” – mondta az FN helyszíni tudósítójának Meskó László, az MSZOSZ sajtófőnöke. Csak szakszervezeti zászlókat lehetett látni, azokból viszont rengetegfélét.

Az MDF és SZDSZ nem vette át

A szakszervezetek igazságosabb válságkezelő intézkedéseket követelő petícióját négy képviselő vette át a kormány, illetve az MSZP, a Fidesz, és a KDNP nevében, az átadásnál az SZDSZ és az MDF képviselője nem volt jelen.

A rendezvény három szónoka – Pataky Péter az MSZOSZ, Borsik László az Autonómok, s Kuti László a közszolgák képviseletében – hangsúlyozták, hogy tárgyalásokkal szeretnék a munkavállalók érdekeit képviselni, a tüntetéssel mintegy nyomatékot kívánnak adni véleményüknek, követeléseiknek. Pataky Péter zárszavában megjegyezte: ők maguk, s a szakszervezeti vezetők is magabiztosabban tárgyalnak a kormányzattal és munkaadókkal, hogy érzik, mögöttük állnak a képviseltjeik.

FN-galéria (Fotók: Gáti András)

FN-galéria (Fotók: Gáti András)

A közszolgák képviselője, Kuti László burkoltan kilátásba helyezte a közszolgálati sztrájkot arra az esetre, ha nem sikerül a tárgyalások során megállapodni a kormánnyal.

“A tőke szocialista kormánya”

Kuti szenvedélyes beszédben igyekezett óvni “a tőke szocialista kormányát” attól, hogy megvalósítsa a közszolgák négynapos munkahetére (s ezzel 20 százalékos fizetéscsökkentésére) vonatkozó elképzeléseit.Közölte azt is: abból is elegük van a közszolgáknak, hogy pofozógépnek használják a közszolgákat, amikor “a kormány villantani akar a nagytőke, a bankok, a nemzetközi pénzügyi szervezetek felé”, hogy lám, nálunk reformok történnek.

Néhány jelszó a transzparensekről

“Már tele van a padlás csomagokkal, csak a mi címünket ismeritek?”
“Ne a tőkét támogassák. Közpénzből közcélokat!”
“A válságot előidéző tőke csak a saját érdekeit védi!”
“Sokan állnak mögöttünk, s még többen mellettünk”
“Csak számok vagyunk egy műveletben?”
“Válságkezelési ötletelés? egyoldalú teherviselés!”
“Rólunk, nélkülünk ne döntsenek!”
“A nyugdíjasok jelene a mi jövőnk?”
“Arányos, tisztességes teherviselést!”

A szakszervezeti vezetők utaltak Bajnai “Fájni fog” kijelentésére: Pataky szerint nem mindegy, kinek és meddig, Kuti azt hangsúlyozta, hogy fájdalom a szülés is, meg az is, ha az embert vasalt bakanccsal ágyékon rúgják. Az előbbinél látni a jövőt, az utóbbi megnyomorít – Kuti a kormány fájdalmas intézkedéseit az utóbbi csoportba sorolja.

A kormány és a multik

Borsik János az Autonómok részéről azt hangsúlyozta: összejátszik a kormány a magyar nagytőkével, és a multinacionális cégekkel. Borsik szerint az a gazdasági lobbi, amely megjelent a GEF-ben (Gazdasági Együttműködési Fórum – ebben a kormány és a munkaadók egyeztettek, a szakszervezetek nélkül), a Reformszövetségben (a munkaadói szervezetek képviselői akadémiai elnökökkel kiegészülve), most politikai erőhatalomra tör – ettől pedig Isten mentse meg Magyarországot.

Borsik általánosságban beszélt a kormány személyi összetételével kapcsolatos aggodalomáról, de nem tért ki konkrétan Oszkó Péter pénzügyminiszterre, aki tudvalevően a főként nagyvállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség elnökségi tagja.

A rendezvényen más nemzetek szakszervezeti szövetségeinek a rendezvény alkalmából írt leveleiből is fölolvastak. A levelek visszatérő eleme volt, hogy a válságot előidéző nagytőkének a válság terheiből is ki kellene vennie a részét, s etikátlan minden terhet az alacsony jövedelmű munkavállalókra hárítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik