Belföld

Gyógyszerárzuhanás várható

Néhány hónapon belül jelentősen, akár 70 százalékkal is olcsóbbak lehetnek egyes gyógyszerek. Az árzuhanás hátterében nem kormányzati intézkedések állnak, hanem az, hogy lejár számos, úgynevezett originális készítmény szabadalma.

Óvatos becslések szerint több mint százra tehető azon patikaszerek száma, amelyek szabadalmi védettsége néhány hónapon belül megszűnik Magyarországon. A jelenleg még igen drága, úgynevezett originális avagy innovatív készítmények utángyártott változataihoz a későbbiekben jóval olcsóbban, az eredeti ár akár 30 százalékáért is hozzájuthatnak a betegek. Ez bizonyos esetekben több száz, esetleg több ezer forintos megtakarítást is jelenthet a gyógyszerfogyasztók számára.

A szabadalmak megszűnésének következtében a „védett” hatóanyagok új néven, esetleg új gyártó jóvoltából kerülnek piacra. Ennek ellenére azoknak sem kell aggódniuk, akik nem szívesen cserélnék le megszokott és bevált orvosságukat – mondta el az FN-nek az egyik hazai gyógyszergyártó illetékese. Az innovatív gyógyszergyártók többsége ugyanis időben felkészült a változásokra, vagyis arra, hogy az általa kifejlesztett és – általában – 15 évig szabadalmi védettséget élvező termék hatóanyaga (alapmolekulája) úgymond „szabad prédává” válik.

A betegek és a nehezen megszerzett piaci pozíció megtartása érdekében a cégek arra törekednek, hogy házon belül gyártsák majd a népszerű originális készítményeik generikus változatát, gondosan ügyelve arra, hogy a betegek és az orvosok is felismerjék: megszólalásig hasonlít az eredetire. Ennek érdekében a gyártók például megpróbálják a régi kereskedelmi elnevezéssel szinte megegyező fantázianévvel forgalomba hozni az utángyártott orvosságot, és persze jól látható helyen feltüntetik a cég logóját.

Végső visszaszámlálás

A világ egyik vezető gyógyszergyártójánál megkezdődött a „végső visszaszámlálás”. A Pfizer magyarországi leányvállalatánál azt mondják: a legjobb védekezés egy sajátos támadás, a leghatékonyabb fegyverük ebben pedig az intenzív kutatás-fejlesztés. A cégnél azt is elismerték, hogy az új molekulák kifejlesztésén való munkálkodás mellett a generikus portfoliót is meg kell teremteni, ehhez pedig terjeszkedésre van szükség. Ezt bizonyítja, hogy a Pfizer nemrégiben fúzióra lépett a Wyeth-szel. A két cég egybeolvadása legalább oly hasznos a befektetőknek (részvényeseknek), mint a betegeknek. A biofarmakológiai óriásvállalat ugyanis képes lesz biztosítani a közkedvelt termékek piacon maradását.

A Pfizer Magyarországnál megjegyezték azt is, hogy a klasszikus szabadalmi védettséget az innovatív gyártók csupán 5 éve, az európai uniós csatlakozás óta élvezhetik. Azt megelőzően azonban itthon speciális problémákkal kellett megküzdeni a cégnek. A joghézagok és a szabályozatlanság miatt itthon a generikus gyártók szabadalomsértésekkel többször is megpróbálták kiszorítani a piacról a kutatás-fejlesztésre éves szinten (világviszonylatban) 7 milliárd dollárt költő Pfizert. Az ezzel összefüggő pereskedéseknek még most sincs vége – mondták el a cégnél.

Ezzel a sajátos helyzettel magyarázható az is, hogy a Pfizernek aligha okoz jelentős bevételkiesést az, hogy lejár az egyik slágertermékének a szabadalma, ugyanis a népszerű orvosságot korábban több hazai gyártó is „lemásolta” és apró változtatást követően piacra dobta. A szóban forgó szívgyógyszernek jelenleg 6 generikus változata kapható a patikákban.
A Pfizer Magyarország jogi igazgatója szerint az orvosságok szabadalmával kapcsolatos kérdések igen összetettek. Buday Gergő úgy véli, a fejlesztést jutalmazni, ösztönözni kell, hiszen így juthatunk új, innovatív készítményekhez, gyógyszerekhez. Ugyanakkor a gyógyszereket a társadalom legszélesebb rétegei számára is elérhetővé, finanszírozhatóvá kell tenni. Az egyetlen üdvözítő megoldást a szakember az innovatív cégek generikus irányba való terjeszkedésében látja. Hozzáteszi: csak széles körű termékportfólióval lehet igazán finanszírozható alternatívákat nyújtani, a finanszírozható és fenntartható egészségügy szolgáltatójává és a fejlődés részévé válni.

Razzián innen és túl

Tavaly év végén több nemzetközi gyógyszergyártó központjában tartottak házkutatást az Európai Bizottság ellenőrei. A razziára azért volt szükség, mert a gyanú szerint háttéralkuk köttettek a tömegesen lejáró szabadalmi idő mesterséges és szabálytalan meghosszabbítása érdekében.

Az EU illetékes bizottságának jelentése alapján bizonyítékok vannak arra, hogy az innovatív gyógyszergyártók olyan magatartást folytatnak, amelynek célja a versenytársak által gyártott gyógyszerek piacra jutásának késletetése vagy megakadályozása. Példaként említi a különböző peres eljárások kezdeményezését (amíg ugyanis nincs ítélet, addig nem indulhat az utángyártás sem). A jelentés azt is megállapítja, hogy a vállalatok olyan defenzív szabadalmaztatási stratégiákat is alkalmaztak, amelyek elsődlegesen arra irányultak, hogy megakadályozzák a versenytársakat új gyógyszerek kifejlesztésében.

drágulnak is

A megszorító intézkedések következtében áprilistól csaknem ezer patikaszerért kell többet fizetni. A drágulás oka nem a gyártói áremelés, hanem a támogatási kulcsok csökkentése. A támogatás megvonása eltérő mértékű: a gyógyszerek egy része csak egy-kétszáz forinttal drágul, de vannak olyan készítmények is, melyek ára ezer forinttal nő. A változás több gyógyszercsoportot is érint: a szív- és érrendszeri orvosságok esetében a drágulás nem haladja meg a 350 forintot. Jóval több támogatást vonnak el a gyomorgyógyszerek esetében, az úgynevezett agyfényezők (agyértágítók, egyéb agyi betegségek gyógyszerei) egy részénél pedig teljesen megszűnik az eddigi támogatás, mely esetenként néhány száz, akár ezerforintos különbséget is jelenthet. A változások az allergiagyógyszereket is érintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik