Belföld

A különadót emelnék meg olvasóink

Az FN olvasói legnagyobb arányban a magas jövedelműeket és a vállalatokat sújtó különadó megemelését támogatnák költségvetést stabilizáló intézkedésként, s legkevésbé a Gyurcsány-csomagban szereplő adóemelések megvalósítását.

Olvasóink relatív többsége (44, 5 százalék) a vállalatokat és a magas jövedelműeket sújtó különadót emelné meg a válságot kezelő majdani miniszterelnök helyében, hogy stabilizálja a költségvetés helyzetét. A második, olvasóink által leginkább választott lehetőség a közszféra kompenzációjának az elvétele volt (azaz a teljes 13. havi illetmény megszüntetése, ellentételezés nélkül).

Áfát kevesebben emelnének

Olvasóink harmadik legnépesebb csoportja a teljes 13. havi nyugdíjat venné el, s ennél is kevesebb híve volt a drasztikus áfaemelésnek. A legkevésbé kedvelt lehetőség a Gyurcsány-csomagban szereplő adóemelések megvalósítása lenne, főleg annak adócsökkentő elemei nélkül. Ez az idei évet tekintve a fogyasztási adók megnövelését, az szja kedvezményeinek megnyirbálását jelentené, de az szja sáveltolása, s a járulékok csökkentése nélkül. A szavazásunk eredménye természetesen nem reprezentatív.

Az FN olvasóit döntésük megalapozásában egy tájékoztató cikk is segítette, amelyek a döntéseik lehetséges előnyeit és hátrányait taglalta.

2006-os megoldás

Olvasóink relatív többsége annak az adónak a megemelését támogatta, amely 2006-os kiigazítás egyik főszereplője volt. Gyurcsány tervezete szerint az adónem 2010-től megszűnne. A különadót az évi 7 millió 446 ezer forint fölött kereső magánszemélyek, valamint a cégek fizetik, jelenlegi mértéke 4 százalék.

A cégek által fizetett különadó alapja sokkal szigorúbb szabályok alapján csökkenthető, mint a társasági adóé, ez utóbbit egy nagyvállalat sokkal könnyebben „kihozza nullára” – mondta az FN-nek korábban Oldal György adószakértő.

A többség tudja: nagy a baj

Olvasóink arra a kérdésre kérdésre keresték a választ, amelyre hamarosan talán Bajnai Gordonnak kell felelnie. A majdani miniszterelnök kénytelen lesz továbbra is alkalmazkodni a Valutaalap által elvárt legfeljebb 3 százalékos hiánycélhoz. A vártnál nagyobb gazdasági visszaesés miatt legalább 300 milliárddal kellene csökkenteni a kiadásokat, vagy növelni a bevételeket a korábban elfogadott költségvetéshez képest.

A Bemondóba érkezett csaknem 300 hozzászólásból kitűnt: kevesen hiszik már, hogy a képviselők számának, s fizetésük csökkentésével meg lehet oldani az ország problémáit, s számosan ennél radikálisabb javaslatokkal, például az összes “13”-mal kezdődő juttatás eltörlésével, vagy a nyugdíj melletti munka tilalmával, a segélyrendszer további szigorításával (bár ez utóbbi teljes összege a költségvetés kiadási oldalának egy százalékát sem teszi ki) álltak elő.

Olvasóink hozzászólásai itt olvashatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik