Belföld

Mégsem a siófoki felvonulók késeltek?

A rendőrségnek nincsenek hiteles, tényszerű információi arról, hogy a veszprémi kézilabdázókat vasárnap hajnalban ért brutális támadás gyanúsítottjai és az elmúlt év nyarán Siófokon felvonuló 150-200 fős társaság azonos kör lenne - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Bíró Gábort a Somogyi Hírlap “Rettegik az enyingi bandát” című kedden megjelent írása nyomán kereste meg az MTI. A megyei napilap a sportolók elleni – egy román játékos, Marian Cozma halálát, egy szerb és egy horvát csapattag, Ivan Pesic és Zarko Sesum súlyos sérülését okozó – támadással foglalkozó cikkében azt írta: “a köznyelvben csak enyingi cigányokként aposztrofált, a veszprémi vérfürdőért felelős banda nem ismeretlen a balatoni éjszakában sem, ahol megjelentek, ott szinte biztosan balhé kerekedett”.

A cikk szerzője felidézte: a múlt év nyarán, mintegy 150-en – erőfölényüket demonstrálva a sétány őrzéséért felelős konkurens biztonsági cégnek – késekkel, kardokkal vonultak végig Siófok egyik sétányán.

Békésen vonultak


Az MTI kérdésére, hogy a rendőrség megerősíti-e a megyei napilapban megjelenteket, azaz van-e tudomásuk enyingi cigányok egy csoportjának siófoki jelenlétéről, “balhéiról”, a szóvivő írásban válaszolt.

Július 24-én este a siófoki rendőrkapitányság bejelentést kapott, hogy a Petőfi sétányon egy 150-200 fős, férfiakból álló társaság vonult végig, ami egyesekben félelmet kelthet. Ezt követően a siófoki rendőrök a környező őrsöktől megerősítést kérve indultak a helyszínre, ahol kiérkezésükkor a bejelentésben szereplő csoport már nem volt jelen. A biztonsági kamerák felvételeit elemezve, a beszerzett információk szerint az ismeretlen személyekből álló csoport, miután 10-15 perc alatt végigvonult a sétányon, majd elhagyta a város területét.

A felvételek alapján a főként fiatal felnőtt, illetve középkorú férfiak sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követtek el – közölte a szóvivő. Hozzátette: a csoport tagjainál a felvételek alapján támadásra alkalmas, közbiztonságra veszélyes eszköz nem volt látható.

“A Siófoki Rendőrkapitányság felé sem a sétányon lévő üzletek tulajdonosaitól, sem más személyektől nem érkezett bejelentés, hogy sérelmükre bármiféle jogsértést követtek volna el a csoport tagjai” – írta a szóvivő, hozzátéve: a felvonulás valódi okára, és céljára vonatkozóan hiteles, tényszerű információkkal nem rendelkeznek, ahogy arról sem tudnak, hogy a napokban Veszprémben történt gyilkosság gyanúsítottjai részt vettek-e az említett felvonuláson.

Struccpolitika

Az MTI-nek több, a nyilatkozatot csak név nélkül vállaló siófoki vendéglátós elmondta: rendre konfliktusok forrása romacsapatok megjelenése a városban, amit szerintük a helyi rendőrség “struccpolitikával” kezel.

A gyanúsítottak a veszprémi bár biztonsági kamerájának a felvételén (Galéria)

A gyanúsítottak a veszprémi bár biztonsági kamerájának a felvételén (Galéria)

Mint arról beszámoltak, tudnak ellehetetlenített egységekről, ahová a randalírozó csoportok betérnek, és ha fizetnek is a fogyasztásért, akkor sem hagyják szó nélkül az összeg nagyságrendjét. Van olyan is, aki nem engedi be őket – mondta egyikük.

A Petőfi sétányon történt felvonulással kapcsolatosan annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a rendőrség “agyonhallgatta” a roma felvonulást. Azt, hogy a helyi rendőrség “nincs a helyzet magaslatán”, szerintük jól példázza, hogy a Petőfi sétány vállalkozóinak külön “security” csapatot kell fogadniuk a szezonban a rend és a nyugalom biztosítására.

Elmondásuk szerint már eddig is történt több, roma csoportok okozta atrocitás, köztük lövöldözés is. Egyikük úgy fogalmazott: úgy látszik egy ilyen híres embert érintő tragikus eseménynek kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy foglalkozzanak a problémával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik