Belföld

Az ellenzék csalódott, Szanyi imádkozik

Az ellenzéki politikusok csalódottan hallgatták Gyurcsány Ferencet, a kormánypártiak vegyesen értékelik. Tóth Károly szerint mindenekelőtt a bizalmat kell visszaszerezni, Kökény Mihály és Juhász Ferenc támogatja a miniszterelnököt. Szanyi Tibor szerint már csak pár napjuk van egy hiteles gazdaságpolitikát letenni az asztalra, de hisz benne és imádkozik.

Erre számítottam – kommentálta több politikus is Gyurcsány Ferenc csütörtöki, rendkívüli ülésen elmondott beszédét. Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori elnöke például már a beszéd alatt kijött a folyosóra. A FigyelőNet kérdésére ezt azzal indokolta, hogy ismerte a beszéd tartalmát, és nem érdektelenségből nem hallgatta végig a felszólalást. „Érdekel a miniszterelnök véleménye, olvasom az írásait, és ezután is odafigyelek Gyurcsány Ferenc szavára” – fogalmazott Kuncze.

Varga Mihály, a Fidesz-kormány egykori pénzügyminisztere csalódásának adott hangot. „Semmi érdemleges nem hangzott el. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy válság van, hogy intézkedések kellenek, és hogy majd valamikor valamit csinálnak. Ezeket eddig is tudtuk” – fogalmazott lapunknak. Szerinte hozzá kell nyúlni a költségvetéshez, kérdés, hogy a kormány mikor ismeri el, hogy rossz büdzsét adtak le tavaly.

Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét viszont nem érte csalódás, mint a FigyelőNetnek elmondta, ő erre számított. „Várható volt, hogy nem lesznek konkrét javaslatok. Összefogás kell és reformok, ám az homályban maradt, ezt hogyan képzeli a miniszterelnök” – mondta Pokorni.

Bizalom és megértés kell a megoldáshoz

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese a beszéd tartalmáról szólva lapunknak elmondta: nem lesz szükség pótköltségvetésre, és a frakció egyértelműen támogatja a miniszterelnököt. Ugyanezt hangsúlyozta Molnár Csaba energiaügyi miniszter is, aki egyértelműn cáfolta a FigyelőNetnek, hogy pótköltségvetés kéne, ám további részleteket nem árult el a kérdésről. Szanyi Tibor, a gazdasági és informatikai bizottság MSZP-s tagja is úgy véli, hogy a kiadáscsökkentéshez nem kell pótköltségvetés. „A strukturális reformokhoz pedig attól függ, mennyire mélyre megyünk” – mondta a politikus.

A szintén szocialista Tóth Károly azonban már úgy fogalmazott, „nem kicsi kiigazításra lesz szükség”. A politikus szerint két dolog kell a sikerhez: a bizalom visszaállítása és a szükséges gazdasági lépések megtétele. „A kormány elszánt arra, hogy ezt megcsinálja” – hangsúlyozta Tóth Károly. Hozzátette: ő maga soha nem áll egy ember mögé, de most az MSZP érdeke, hogy kezelje a válságot és visszaszerezze az állampolgárok bizalmát.

Parlamenti súgdolózás (Fotó: MTI)

Parlamenti súgdolózás (Fotó: MTI)

A politikus kiemelte: ő nem gazdasági szakpolitikus, de a kormány tervei eredményesek is lehetnek, ám csak abban az esetben, ha a társadalom úgy érzi, ebben a lépéssorozatban megbízhatnak. Véleménye szerint a bizalom építése lehet a Gyurcsány által felvetett kisebb parlament megvalósítása. Tóth Károly elmondta: a vállalatoknak és a bankoknak is meg kell érteniük a járulékcsökkentés üzenetét. Ezenfelül szerinte a magasabb jövedelműeknek is megértőeknek kell lennie, ha arról van szó, hogy bruttósítják a szociális juttatásokat.

A frakció támogatja

Kökény Mihály szerint az élőmunka terheinek csökkentését és párhuzamosan a fogyasztást és vagyont jobban megterhelő átrendezésre a válságtól függetlenül is szükség lett volna, ám korábban ez a javaslat elvérzett a parlamentben. „Ez nem feltétlenül tesz szükségessé új költségvetést. Kérdés, hogy az előirányzatokhoz hozzá kell-e nyúlni” – mondta a szocialista politikus, hozzátéve hogy a legrászorultabbakat mindenképpen támogatni kell.

Arra a kérdésre, hogy a frakció támogatja-e Gyurcsány Ferencet, Kökény Mihály azt válaszolta, hogy a frakcióban konstruktív vitákon alakul ki az az álláspont, amelyet aztán a miniszterelnök képvisel. Így a rendkívüli üléseken elhangzottak is ilyen egyeztetések eredményei.

Csúnya következmények lesznek?

Némileg másképp látja mindezt Szanyi Tibor. A gazdasági és informatikai bizottságba is delegált szocialista politikus szerint csütörtökön az hangzott el, hogy a kormánynak mekkora a mozgástere és milyen eszközei vannak a válságkezelésre. „Alapvetően azt várnám a nap végén, hogy a miniszterelnök konkrétan bejelenti: mit jelent a kiadáscsökkentés és a strukturális reformok. Erre azonban most még nem látok esélyt” – fogalmazott Szanyi Tibor.

A politikus kifejtette: ha a kormány záros határidőn belül nem áll elő hiteles gazdaságpolitikával, annak csúnya következményei lehetnek, például elszállhat a forint.

„Nagyon törékeny a világ pénzügyi rendszere: Obama mentőcsomagot jelentett be, ülésezik a davosi fórum. A nyugat-európai mentőövek pénzei pár napon belül megérkeznek a globális bankokhoz, és kérdés az, hogy kinek fognak segíteni. A csatában a katonaorvos is először mindig az enyhe sérültet látja el, és akinek átszúrták a mellkasát, azt legutoljára” – magyarázta hasonlattal a gazdasági helyzetet Szanyi Tibor. A FigyelőNet kérdésére, hogy ennyi idő alatt képesek leszünk-e „enyhe sérült” benyomását kelteni, a politikus úgy fogalmazott, „mélyen hiszek benne és imádkozom”.

Hozzátette: egyelőre nem lát koherens és hiteles gazdaságpolitikát a kormány részéről, de – mint mondta – „még van pár napunk, esetleg hetünk”.

Figyelemelterelés az előrehozott választás?

Az előrehozott választásokkal, illetve annak napirendre (nem) vételével kapcsolatban megoszlott a FigyelőNet által megkérdezett képviselők véleménye. Juhász Ferenc szerint ez egy egyszerű PR-fogás volt a Fidesz részéről. Tóth Károly szerint ugyanakkor az ellenzék azt tette, ami a dolga, csak éppen rosszkor.

„Válságban előbb rendet kell tenni, és utána lehet cserén gondolkozni” – véli a szocialista politikus. Hozzátette: ha ma lennének a választások, még mindig 365 fős lenne a parlament, pedig 200 lenne az ideális. Ezt most kell meglépni, és akkor nem lesz négy évig biztosan változás. „Az előrehozott választás egyébként lehet a bizalomépítés technikája, de nem teremt automatikusan új bizalmat” – mondta Tóth Károly.

Kökény Mihály egykori miniszter szerint viszont a Fidesz nem először tesz kísérletet parlamenti vagy azon kívüli eszközökkel a kormány megdöntésére, mert nem tudják elviselni, hogy nincsenek kormányzati pozícióban. „A mostani akció figyelemelterelés. Figyelemelterelés a sikeres Nabucco-csúcsról, illetve a mai ülésről” – hangsúlyozta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy az ellenzék csak olyan kérdésekben partner, amely megfelel a napi politikai érdekeinek.

Pokorni Zoltánt nem törte le, hogy a parlament napirendre sem vette az előrehozott választás kérdését. „A szocialista párttól várható volt, hogy nem látják be: szembe kéne nézni a választópolgárokkal. Az MDF-től és az SZDSZ-től viszont, mint ellenzéki pártoktól, ez inkább elvárható lett volna” – fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Répássy Róbertnek szintén nem okozott meglepetést a leszavazás. Mint a Fidesz frakcióvezető-helyettese a FigyelőNetnek kifejtette, még nincs minden veszve, mert a rendes ülésszakon napirendre kerülhet. „A javaslatunk túlmutatott azon, hogy új választások legyenek: új kezdet kell ahhoz, hogy a válságkezelésre felhatalmazással bíró kormány intézkedjen. A jelenlegi kormány mögött ugyanis nincs bizalom, sem támogatás” – magyarázta a politikus.

Répássy szerint az egy nagy blöff, hogy azért nem írnak ki választásokat, mert a válságkezeléshez folyamatosan működő parlamentre van szükség. „A kormány esetében nem lenne interregnum, ráadásul ha júniusban lennének a választások, addig bőven meg lehetne hozni a szükséges törvényeket” – véli a frakcióvezető-helyettes.

Nincs új a nap alatt?

Egyetért a politikusokkal Szomszéd Orsolya abban, hogy semmi új nem hangzott el csütörtökön, csak a már eddig is megszellőztetett irányokat mondta ki Gyurcsány Ferenc. „A vagyonadó, a családi pótlék átalakítását konkretizálta a kormányfő, ám az szja-val és az áfával kapcsolatban most sem hallhattunk számokat” – véli a Vision Consulting elemzője.

Hozzátette: a beszéd nagy része helyzetértékelés volt, a helyzetet próbálta értelmezni. Ezenfelül kiterjesztette a felelősséget. „A háborúskodásra utalt, ezzel a felelősséget visszamenőleg is megosztotta a kormány és az ellenzék között. Hangsúlyozta: itt nem a költségvetésről van szó, hanem nemzetstratégiai kérdés, amelyben mindenkinek részt kell vennie.” Szomszéd Orsolya szerint a válságkezelés és a reformpolitika elemét felhasználta felszólalásában a kormányfő, ám a Fidesz kormányra kerülésével való riogatást nem. „Nem támadta az ellenzéket, ez azt jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc összefogást akar” – véli a politológus.

Juhász Attila szerint ezzel szemben láthatóan meglepték a pártokat Gyurcsány Ferenc javaslatai, ráadásul a kormány az adócsökkentés ötletével könnyen partnerekre lelhet a szakszervezetekben és a gazdaság szereplőiben – vélekedett a FigyelőNet megkeresésére a Political Capital elemzője.

A politológus a rendkívüli parlamenti ülésről úgy vélekedett, beleillett abba a sorozatba, amely a Nemzeti Csúccsal kezdődött, s a kormány részéről azt hivatott érzékeltetni a választókkal, hogy a válság súlyos, ahogy a szükséges intézkedések is.

„Ugyanakkor gyengíti a miniszterelnök pozícióját, hogy az ülésnapon könnyen a fejére olvashatták az adócsökkentési terveivel kapcsolatos ellentmondásos kommunikációját” – vélte Juhász Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik