Belföld

Demszky: nehéz, de eredményes volt 2008

Idén növekedett a főváros gazdasága, több lett a helyi iparűzési adóbevétel, ugyanakkor kevesebb támogatást kapott az államtól a főváros - hangzott el a főpolgármester évértékelésén.

2008-ban Budapest 561 milliárd forinttal gazdálkodhatott és 2000 óta mintegy 130 százalékkal nőtt az iparűzésiadó-bevétel. Negatívumként említette, hogy az állam minden 100 – személyi jövedelemadóként befizetett – forintból mindössze 60 fillért juttatott vissza a fővárosnak.

Jól haladnak a projektek

A fővárosi beruházásokról a főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy sok munka folyik párhuzamosan; 2013-ig összesen 900 milliárd forint értékben valósulhatnak meg különböző projektek városszerte. A beruházások uniós támogatásához viszont önrészt kell felmutatnia a fővárosnak, ezt garantálná a Főgáz eladása. A részvények értékét még nem mérték fel, erre hamarosan pályázatot írnak ki. Az értékesítést egy év alatt lehet lebonyolítani – tette hozzá.

A hamarosan befejeződő beruházásokról, fejlesztésekről szólva Demszky Gábor elmondta, hogy májusra várják a megújult Kiskörút átadását; még idén december 22-én megnyitják a Szabadság híd és a Lágymányosi híd közötti szakaszát a budai alsó rakpartnak, de itt még számítani lehet részleges forgalomkorlátozásra később. A Szabadság híd várhatóan 2009 májusára készül el, viszont a villamosforgalom már a hétvégén elindulhat rajta – mondta.

4-es metró 2011-re

A közlekedési céget érintő beruházásokról és változásokról a főpolgármester annyit közölt, hogy jól halad a 4-es metró építése, például a Fővám téri és a Szent Gellért téri állomás esetében megoldották a technikai problémákat és az alagút építésével már elérték a Duna vonalát. 2009 végére, 2010 elejére befejeződhet az alagút fúrása és elkezdődhet a vágányok elhelyezése. A 2010-es év végére a tervek szerint már elindulhat a próbajárat, az utasok pedig előreláthatólag 2011-ben utazhatnak a 4-es metrón.

A BKV nemsokára 4-5 milliárd forinthoz juthat az egységes parkolási rendszer kialakításának köszönhetően. Az elképzelést jövő év tavaszáig konkretizálnák – mondta Hagyó Miklós. Jelentős szabályozási változások történtek a fővárosban. Például 2009 januárjától a nagy súlyú tehergépjárműveket kitiltják a belvárosból, ezzel mérsékelve a forgalmi nehézségeket és a károsanyag-kibocsátást.

Jön az elektronikus TAJ-kártya

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes elmondta, hogy stabil a főváros gazdálkodása. A beruházásokra lesz fedezet és sikerült fenntartani az intézmények működését. Minden befolyt 100 forintból 39-et költöttek fejlesztésre Budapesten.
A hajléktalan-ellátásról azt közölte, hogy 2008-tól az intézmény-rendszer újragondolásának köszönhetően már 4.000 hajléktalant tudnak elhelyezni. A főpolgármester-helyettes kiemelte a Közraktárak rehabilitációját, amely várhatóan 2010-ig valósul meg PPP-konstrukcióban.

A közgyűlés döntése értelmében jövőre bevezetik az elektronikus TAJ-kártyát, amely nagy előrelépés az egészségügy területén – mutatott rá Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Ennek köszönhetően sokkal rövidebb lesz az adminisztráció és az orvosok azonnal tájékozódhatnak a hozzájuk fordulók kórtörténetéről, illetve lehetőség lesz elektronikus recept kiadására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik