Belföld

MTV: tőzsdepalotából közvetítőkocsiba

Még azt sem tudják, miből fizetik ki az MTV új székházának technikai felszerelését, pedig nyárra be is kellene szerelni.

Felvétel után úgynevezett beta kazettára játsszák át a Magyar Televízió (MTV) hírműsorainak anyagait, mert bár a felvétel a korszerűbb XD technológiával készül, a vágógépek csak az 1980-as években elterjedt és azóta továbbfejlesztetett betához értenek. Jövő nyáron, amikor a köztévé átköltözik a Szabadság téri székházból az új, óbudai központba, a munkatársai elvben átlépnek a XXI. századba. Azért csak elvben, mert a Kunigunda utcai székház műszaki berendezésének finanszírozása még nem megoldott, sőt, arról is csak január közepén döntenek, hogy melyik „legmodernebb” rendszert építsék majd be. Az onnantól rendelkezésre álló 6 hónap pedig nem valószínű, hogy elég a nagy és bonyolult szisztéma kiépítésére. Bár a tévé vezetői szerint a határidő „szoros, de teljesíthető”, sokak szerint a Híradó – miként a többi műsor is – úgy készül majd, hogy közvetítő kocsikat állítanak a vadonatúj székház elé.

A közszolgálati tévé költözése és új technikával való felszerelése történelmi lépés. Elvégre az új, valóban tévézésre kialakított épületet, csakúgy, mint az egységes és modern technikát – amelynek segítségével az egyszerűbb vágási munkákat akár az újságíró is elvégezheti – már az 1990-es évek eleje óta tervezik, illetve halasztgatják.

A leendő székház. Technikai kérdések. Fotók: Szigeti Tamás

A leendő székház. Technikai kérdések. Fotók: Szigeti Tamás

Egyetlen versenyző

A mostani technológiai tenderre eredetileg 9,5 milliárd forintot akartak költeni, a várható költségekről szóló találgatások már 15 milliárd felett járnak. Biztosat azonban egészen január 15-én délután 2 óráig nem lehet tudni. Akkor fogja ugyanis az MTV bejelenteni a győztest, jóllehet sokan már most biztosak benne, hogy az a Navigátor Zrt. által vezetett konzorcium lesz. A versenytárgyalásos pályázattal lefolytatott közbeszerzési eljárás nyertesét azért nem nehéz megtippelni, mert az egy éve tartó folyamat végére egyedül ez a cég maradt állva. Az MTV tehát vagy vele dolgozik vagy új pályázatot ír ki, akkor viszont munkatársai nem csak pár hónapig, hanem akár egy évnél is tovább kucoroghatnak a közvetítő kocsikban. (Elvileg a mostani technikát is átszállíthatnák az új székházba, ám egyes berendezések kikapcsolásuk után nem biztos, hogy elindulnak…) A Navigátor Zrt. egyébként ugyanahhoz a Wallis Csoporthoz köthető, amely a székházat is felépítette, és bérbe adja az MTV számára.

Csúcsérv

Az új technika kialakításával az MTV csatornái HD (high definition), azaz nagyfelbontású minőségben lesznek láthatóak. Feltéve persze, ha valakinek olyan készüléke van, amely alkalmas az ilyen jeleket fogadni, ezek viszont legalább 80 ezer forintba kerülnek, de egy jobb darab inkább 150 ezerért kapható. A becslések szerint Magyarországon a tévénézők 3–6 százaléka rendelkezik ilyennel. A jövő kétségkívül a nagy felbontásé, a kérdés csak az, valóban már most szükség van-e a beruházást 10–15 százalékkal drágító megoldásokra. Egy általunk megkérdezett, de nyilatkozatát névvel nem vállaló technikai szakértő véleménye szerint az MTV a hiánygazdaságra jellemzően gondolkodik. Ha valamire úgy tűnik, hogy kap forrást, rögtön az elérhető legjobbat próbálja meg beszerezni, mert tudja, a politika jó pár évig nem ad majd újra pénzt rá.

A pályázat egyéves küzdelme – 8 tárgyalási forduló, körülbelül 100 óra tárgyalás – során a vesztes felek a közbeszerzési döntőbizottság előtt is bizonyítani próbálták, hogy szerintük miért nem törvényes az eljárás, de keresetüket elutasították. Az ügyet még a Legfőbb Ügyészség is vizsgálta hivatalból indított eljárás során, de ennek során sem találtak semmi kivetni valót. Pedig a vesztes pályázók – a Rex Film, a Somos Video és a Kész Zrt. konzorciuma, illetve az Albacomp – nem kevesebbet állítottak, mint azt, hogy a versenytárgyalások végén az ajánlattételi szakaszban kifejezetten olyan technológiára írták ki a pályázatot, amelyhez kizárólagossági szerződések miatt csak a Navigátor Zrt.-nek van hozzáférése. Az MTV válasza viszont az volt – amit a közbeszerzési döntőbizottság el is fogadott –, hogy ők még a tárgyalások legelején jelezték, ha konkrét neveket használnak a kiírásban, akkor is csak a pontosság kedvéért teszik, és bármilyen, azzal egyenértékű technikát is beleértenek. A Rex Film csapata ennek megfelelően tett ajánlatot, de végül azt más ok miatt utasították el.

A konkrét technológia egyébként az Avid gyártócéget jelenti, amelynek megoldását jellemzően nem használják nagy tévés rendszerek összefogására, a társaság inkább vágóeszközeiről ismert. A szakmai kritikusok szerint ráadásul zárt rendszerről van szó, ami azt jelenti, hogy minden fejlesztés vagy frissítés ehhez a céghez köti az MTV-t, mással nem lesz kompatibilis a rendszer. Mindezt a tévé vitatja, megjegyezve: a BBC is használ ilyet, és ezzel közvetítették az olimpiát is.

MTV: tőzsdepalotából közvetítőkocsiba 2

Bármilyen rendszert vásárolnak végül, az biztos, hogy a tévések egy részének újra kell tanulnia a szakmáját. Éppen ezért a váltás egyik legnagyobb feladata a több száz munkatárs képzése lesz, ami – a nyertesről szóló döntés hiányában – csak január után indulhat el.

Hol a pénz?

Újabb kérdés, miből finanszírozza majd az MTV a 10 milliárdos vagy még drágább beruházást. Korábban arra számítottak, hogy a kereskedelmi tévék által fizetett koncessziós díjak hozzájuk kerülő része – megközelítőleg évi 1,2 milliárd forint – más saját forrásokkal együtt elegendő lesz az eszközök részletekben történő kifizetésére, időközben azonban ezt a pénzt elszívta a köztévé költségvetése. Így alakulhatott, hogy a versenytárgyalások közben az egyösszegű kifizetés mellett a 30 és a 84 hónapon keresztüli törlesztést is felvetették, aminek a vége a leghosszabb futamidő lett. A finanszírozás azonban még most sem biztosított; leginkább azért, mert a pénzügyi válság miatt a korábbi megállapodások már nem élnek, újat pedig még nem sikerült kötni. A tévé vezetői ezért – információink szerint – azt próbálják elérni, hogy a költségvetés vállalja át a beruházás egy részét. Az MTV kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint ez is indokolta, hogy a december közepére kitűzött eredményhirdetést egy hónappal elhalasztották, részint arra várva, hogy az országgyűlés elfogadja a költségvetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik