Belföld

Hazamentek a románok és a bolgárok

A külföldi munkavállalók arányának csökkenését figyelembe véve az átlagosnál nagyobb mértékben esett vissza a Magyarországon dolgozó román és bolgár munkavállalók száma 2008 első kilenc hónapjában - olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatójában.

A szaktárca beszámolójában – melyet az Országgyűlés foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi bizottságának európai ügyekkel foglalkozó albizottsága egyhangúlag fogadott el hétfőn a parlamentben – kifejti: míg 2007 szeptemberében csaknem 30 ezer román és bolgár munkavállaló dolgozott Magyarországon, addig 2008 hasonló időszakában csupán alig több mint 10 ezer munkavállaló volt jelen az említett két országból.

A tanulmányban megjegyzik: mióta Románia és Bulgária csatlakozott az Európai Unióhoz, a regionális munkaügyi központok egyetlen alkalommal sem számoltak be olyan foglalkoztatottsági feszültségről, amelyet a külföldiek jelenléte okozott volna.

Csökkenő tendencia

A külföldiek foglalkoztatása második éve mutat csökkenő tendenciát Magyarországon – olvasható a tájékoztatóban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján a Magyarországon külföldieknek kiadott új engedélyek és munkaviszony-létesítések száma 25 százalékkal csökkent, miközben az országban dolgozó külföldiek összlétszáma 30 százalékkal esett vissza.

Hozzáteszik: az Európai Unió tagállamaiba érkező román és bolgár munkavállalók száma 2007 harmadik negyedévében tetőzött, a pénzügyi válság hatásai miatt azonban az Európai Bizottság azt jósolja, hogy a külföldi munkavállalók vissza fognak térni saját országaikba.

Riogatás

Czomba Sándor (Fidesz) elmondta: a minisztérium tájékoztatója igazolja, hogy felesleges volt a román és a bolgár munkavállalók tömeges magyarországi megjelenésétől tartani.

Kiss Ferenc (MSZP) megszólalásában komolyan megfontolandónak nevezte a magyar munkaerőpiac megnyitását a román és bolgár munkavállalók előtt.

A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság európai ügyekkel foglalkozó albizottsága hétfői ülésén elfogadta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nemzeti Akcióprogramról szóló tájékoztatóját is.

A minisztérium beszámolójában hangsúlyozza: a válság kezelése mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a gazdasági növekedésre irányuló hosszú távú törekvéseket sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik