Belföld

Itt az új megszorítócsomag

A közszférában dolgozók elbúcsúzhatnak a 13. havi fizetésüktől, s a 13. havi nyugdíj is maximálva lenne - a kormányzat ezeket az intézkedéseket javasolja a valutaalap által elvárt költségcsökkentés véghezvitelére. Az ellenzék kifogásolta, hogy nem ismertek a megkötendő megállapodás részletei.

Ne vállaljatok több kötelezettséget, mint amire pénzetek van, s ne mondjatok le bevételekről – ennyit kér csak az IMF a magyar államtól Gyurcsány Ferenc szerint. Hogy ezt hogyan teszi meg az állam, abba a valutaalap nem szól bele – tette hozzá.

Állami és magánmegszorítások

Gyurcsány Ferenc szerint – a korábban a FigyelőNeten megjelentekkel összhangban – a 13. havi nyugdíj összegének 80 ezer forintban történő maximálása – s ez is csak az öregségi nyugdíj esetén jár-, a közszféra béreinek szinten tartása jelenti az állami költségcsökkentés fő forrásait.

A kormányfő bejelentése szerint a költségvetési szervezetek elhalasztják az autó-, telefon- és bútorbeszerzéseiket. Tíz százalékkal csökkentik az állami vállalatok igazgatósági, felügyelőbizottság tagjainak tiszteletdíját is, befagyasztják a miniszteri és képviselői fizetéseket. Utóbbi intézkedéseket az egyik későbbi ellenzéki felszólaló egyébként teátrálisnak minősítette.

Válság és mosoly. Fotó: Gáti András

Nincs válsághangulat. Fotó: Gáti András

Gyurcsány Ferenc közölte: kész tárgyalni arról, hogy a kiadáscsökkentést esetleg más eszközökkel érjék el – a Parlament erről szabadon dönthet. Járulékcsökkentésről is hajlandó tárgyalni, ha a csökkentés adóátrendezéssel jár, s így a várható adóbevételek nem csökkennek – tette hozzá.

Készüljünk a recesszióra

A miniszterelnök szerint az a felelős magatartás, ha a lehető legrosszabbra készülünk föl: 2009-ben recesszió lehet Magyarországon is, s a forrásokhoz való hozzájutás is nehézzé vált, így az államadósság finanszírozása is lehetetlenné válhat. Az IMF-megállapodás viszont biztonságot nyújthat az országnak ebben a helyzetben – derült ki a miniszterelnök szavaiból.

Az ötpárti egyeztetésre hívott ellenzék felszólalói sérelmezték az esemény sajtónyilvános voltát, véleményük szerint így nem lehet érdemi tárgyalásokat folytatni.

Az ellenzék fölszólalók kifogásolták azt is, hogy nem ismerik a hitel-megállapodás pontos hátterét, részleteit.

Nyilvános lesz a megállapodás

Gyurcsány viszontválaszában hangsúlyozta: nem diktál politikát az IMF, s a megállapodás részletei ismertek és nyilvánosak lesznek. Gyurcsány Ferenc szerint az egyezség nem hasonlít a 80-as, 90-es évek IMF-megállapodásaihoz, nem korlátozza a nemzeti szuverenitást.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, a megállapodás nem növeli Magyarország hitelterheit. Pusztán egy új forráslehetőségről van szó, ami olcsóbb, jobb lehetőségeket nyújt annál, mint amilyen feltételek mellett Magyarország ma értékesíteni tudja kötvényeit. A miniszterelnök hozzátette: a jövő évi költségvetés elsődleges egyenlege (a kamatterhek nélkül számolt egyenleg) pozitív.

Gyurcsány szerint azért nyilvános az egyeztetés, mert egy korábbi egyeztetés előtt Navrasics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője követelt nyilvánosságot. A kormánynak teljesen mindegy, nyilvánosan, vagy a nyilvánosság kizárásával tárgyal – tette hozzá a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik