Belföld

Luxus a természetben (X)

Az elmúlt évtized során elentős változáson ment keresztül szerte a világban és hazánkban a luxus fogalma. Míg egy évtizeddel ezelőtt a prémium lakóingatlanok a kiemelt elhelyezkedéssel és a magas minőségű enteriőrrel voltak azonosíthatóak, addig mára a luxus jelentéstartalma kiszélesedett: az ingatlan pozicionáltságában nagyobb hangsúlyt kapott a természetes környezet.

A természet felé való elmozdulás jelenségén számos igény mentén lehet fogást találni. Az egyik, hogy a luxusra vágyók, az életszínvonal megjelenítésén túl már az életminőség megélését is óhajtják, amely csak bizonyos környezeti adottságok révén valósíthatóak meg. Amellett, hogy napjainkban megjelent az ’el a városból’ romantika is, amely az egészséges életmód mint exkluzív életstílus mentén ütötte fel a fejét, az olyan elvárások, mint hogy a természet immár ne csak díszítő, járulékos eleme legyen az élettérnek, hanem éppen, hogy fordítva: az épített illeszkedjen a természetbe jobbára csak a város-közeli zöld régiókban teljesíthetőek. Így a minőségi élet tere vált a luxus aktuális mércéjévé.

Luxus a természetben (X) 1

A magas életszínvonal jellegzetes tárgyi kellékei azzal, hogy a szélesebb piac számára is megszerezhetővé váltak, már kevésbé élveznek prioritást az elit életvitelt biztosító szolgáltatásokkal szemben. A luxus sokkal inkább a természetes környezet dominanciájában, az ingatlan fekvésében, és a kapcsolódó szolgáltatásokban, mintsem csupán a vagyontárgyakban köszön vissza.

Luxus a természetben (X) 1

Ezért is, a resort-típusú ingatlanok vonzereje a magas minőségű anyagok és építészet mellett a hozzárendelt szolgáltatásokban rejlik, amelyek valamilyen módon a wellnesszel hozhatók összefüggésbe. A resort kifejezés az Egyesült Államokból származik, ahol ez azt jelenti, hogy a vevő az ingatlannal egy életformát is megvásárol, amelybe beletartozik a wellness-, fitness és spa lehetőség éppúgy, mint a jó levegőjű zöld terület, és egy-egy hobbi, például lovaglás, vagy a golf sport köré szerveződő klubéletmód.

Luxus a természetben (X) 1

Ezekre a piaci változásokra, szolgálatás-igényekre a befektetőknek érdemes érzékenyen reagálnia, szem előtt tartva azt is, hogy ahogy egy terület arculata változik, úgy a luxus megítélése is, – és viszont. A prémium lakóingatlan szegmens iránya a természetes luxus felé mutat.

További információk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik