Belföld

Pert nyert és pert vesztett a Heti Válasz

A Heti Válasz megsértette az MSZP jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait a Székházbotrány a Vérmezőn című cikkével. Ugyanakkor a lap megnyerte a Szilvásy Györgyék elleni pert.

A Székházbotrány a Vérmezőn című írásban a hetilap azt a hamis látszatot keltette, miszerint részben a párt által bérelt ingatlan bérleti díját nem az MSZP, hanem helyette egy állami tulajdonú cég fizeti burkolt pártfinanszírozásként – mondta ki kedden hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság (FB).

A bíróság kötelezte az alperest, hogy 15 napon belül fizessen meg a felperesnek 800 ezer forintot. Ezt meghaladóan a felperes keresetét elutasította. Az MSZP a Heti Válasz ellen személyiségi jog megsértése miatt indított pert, és tízmillió forint nem vagyoni kár megtérítését követelt.

A bíróság továbbá kötelezte a felperest, hogy 15 napon belül fizessen meg az alperesi képviselőnek 200 ezer forint perköltséget. Az alperes 65 ezer forintot köteles a magyar államnak fizetni. A felperes illetékmentessége folytán 595 ezer forint illetéket az állam viseli.

Az ítélet nem jogerős, az ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.

Szilvásyék ellen viszont nyert a Heti válasz

Szintén kedden elutasította Szilvásy György kancelláriaminiszter keresetét a Heti Válasz ellen indított személyiségi jogi perben a Fővárosi Bíróság nem jogerősen.

Szilvásy György és a kormányzati negyed bizottság munkájában részt vett Rákosi Ferenc azt kérte a bíróságtól: marasztalja el a Heti Választ, amely 2007. április 19-ei cikkében megsértette személyiségi jogaikat. A cikk Szilvásyval kapcsolatban az „ingatlanspekuláns” kifejezést használta, Rákosiról pedig azt írta: „a ciklus legjelentősebb beszerzésén ügyködött”. Ez utóbbi kifejezést Rákosi sértőnek tartotta.

Pataki Árpád bíró jogalap hiányában utasította el a keresetet. Indoklása szerint a cikk nem állította, hogy Szilvásy György bűncselekményt követett el, hanem arról számolt be, hogy az ellenzék milyen jelzővel illeti őt. A bíró hangsúlyozta: az ‘ügyködik’ kifejezés nem sértő.

Az ítélet nem jogerős; a felpereseket képviselő Barcsa László ügyvéd azt közölte: ügyfelei az ítélet kézhez vétele után döntenek, fellebbeznek-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik