Belföld

Éhségsztrájkba kezdenek a kórházvédők

Szeptember 8-tól önkéntes éhségsztrájkba és mozaiksztrájkba kezdenek az egri kórház dolgozói, ha a Heves megyei közgyűlés nem bontja fel a HospInvest Zrt.-vel kötött vagyonkezelési szerződést - jelentette be az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) intézményi vezetője az egri kórházvédők” pénteki sajtótájékoztatóján.

Kulcsár Dániel, az úgynevezett “kórházvédő bizottság” tagja az elmondta: a mozaiksztrájknak az a lényege, hogy egy-egy osztályon valaki mindig sztrájkol, miközben a többiek az ő munkáját is ellátják. Vagyis az akció nem befolyásolja a betegellátást – fejtette ki. Az EDDSZ-t felkérték, hogy Országos szolidaritási sztrájk koordinálásával támogassa kezdeményezésüket.

A szerződés felbontásán túl követelik, hogy a HospInvest Zrt. zárja be a kórházban működő munkaközvetítő irodáját, s a munkáltató tartózkodjon a kórházvédőket érő “atrocitásoktól és “nyomásgyakorlástól” is. Vagyis szüntessék be a megindított fegyelmi eljárást, illetve a kórházvédők vezetőjének, Szabó Pálnak a munkahelyi felfüggesztését – jelentette ki.

Adótartozásuk van?

Ezzel egy időben Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke kérjen bocsánatot az intézmény dolgozóitól – mondta. Végül arról is szólt: értesülése szerint a hatvani és a gyöngyösi kórházakat is működtető HopInvest Zrt. járulékfizetési halasztást kért az APEH-től, arra hivatkozva, hogy nem tudja időben fizetni a két intézmény dolgozóit.

A sajtótájékoztatót egyébként először nyilvánosan, az érdeklődő dolgozók részvételével akarták megtartani a kórház igazgatói tanácstermében. Ám időközben kiderült, hogy egy főigazgatói utasítás szerint csak az érdekképviseleti vezetők tartózkodhatnak a teremben.

Ezt követően a dolgozók és szimpatizánsok mintegy 20-30 fős csoportja az intézmény bejárata előtt demonstrált.

Cégre szabták?

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét a népegészségügyi szolgálathoz, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el.

Ebben a helyzetben a cég arra kérte a Heves Megyei Önkormányzatot, hogy 60 nappal hosszabbítsa meg az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-én lejáró határidőt. A testület pedig eleget tett a kérésnek. Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke cáfolta, hogy járulékfizetési halasztást kért volna a társaság. Ugyanis ilyet nem is lehet kérni – mondta. Sem a HospInvest Zrt.-nek, sem leányvállalatainak nincs adótartozása – mondta Deák Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik