Belföld

Rendőr a szülői értekezleten

Szeptember 1-jétől az általános iskoláknak lehet saját rendőrük, aki közbiztonságra okít gyereket és szülőt, színes kiadványokat osztogat, sőt a zebrát is felügyeli a bejárat előtt, már amennyire ideje engedi.

A tanévvel egy időben indul „Az iskola rendőre” program. Ennek keretében valamennyi résztvevő oktatási intézmény saját, „külön bejáratú” rendőrt kap, akinek feladata, hogy biztonságossá tegye a gyerekek számára az iskolai környezetet, illetve az oda történő eljutást.

„Az augusztus elején meghirdetett programmal a megyei rendőr-főkapitányságok keresték meg a tantestületeket, és az ország 3000 általános iskolájának több mint fele máris élt a felajánlott lehetőséggel” – büszkélkedik Kiss Csaba rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) illetékese. Más kérdés, hogy ennyi ember mozgósítása meghaladja a rendőrség kapacitását, ezért a körzeti megbízottak, sőt a helyi baleset-megelőzési bizottságok és a polgárőrség bevonását is tervezi.

Részben a kapacitáshiánnyal magyarázható, hogy sulirendőrt egyelőre csak általános iskolák igényelhetnek, holott a közbiztonsági problémák a középiskolákat is érintik. Ugyanakkor a program nem titkolt célja az is, hogy nyitottabb, együttműködőbb hozzáállást eredményezzen a rendőrség irányába. „Ezt pedig minél zsengébb korban érdemes elkezdeni, éppúgy, mint a bűnmegelőzést” – vélekedik az ORFK munkatársa.

A faliújságról mosolyog

A rendőrség nemcsak szolgál és véd, de kapcsolatot és jövőt épít – hirdeti a programismertető az ORFK honlapján. A kezdeményezés mindazonáltal nem nevezhető forradalminak. „Valójában a 10–12 évvel ezelőtti Egy iskola, egy rendőr szisztéma újjáélesztéséről van szó, ezúttal azonban nagy hangsúlyt fektetnénk a koncepció megfelelő tartalommal való feltöltésére is” – emeli ki Kiss Csaba rendőr alezredes.

Az iskola rendőre olyan hivatásos szolgálatot ellátó egyenruhás közeg lesz, akinek valamilyen kötődése van az adott intézményhez, például a közelben lakik, vagy gyermeke oda jár. Ismeri a környék közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét, s ez alapján felhívja az illetékesek figyelmét az esetleges veszélyforrásokra, továbbá javaslatot tesz forgalomszervezési változtatások végrehajtására. Állandó kapcsolatot tart fenn az iskola és a rendőrség között – olvasható az ORFK közleményében.

A felsősök is segítenek az átkelésnél (Fotó: MTI)

A felsősök is segítenek az átkelésnél (Fotó: MTI)

„Az iskolarendőr fényképét, elérhetőségét közzéteszik a faliújságon, így bizalommal fordulhat hozzá diák, tanár és szülő egyaránt, ha közbiztonsági vagy bűnmegelőzési kérdése, problémája merülne fel” – pontosítja a részleteket Kiss Csaba. Személyes találkozásra iskolai rendezvényeken – például az évnyitón –, osztályfőnöki órákon vagy szülői értekezleten kerülhet sor, ahol a rendőr előadásokat tart aktuális bűn- és balesetmegelőzési témakörökben. Hogy ez pontosan mit takar, és mivel egészíti ki az iskolákban már működő közlekedésbiztonsági oktatást, az egyelőre megbeszélés tárgya.

Tettlegességre nem kerül sor

A saját iskolai közeg mellett különféle kiadványokkal is kedveskedik a rendőrség a tanévkezdőknek. Az elsősök közlekedésbiztonsági színezővel megbolondított üzenőfüzetből, a nagyobbak a Sulizsaru című brosúrából okulhatnak, míg a tanárok olyan naplót kapnak, amely a közlekedési ismeretek tanításához nyújt háttéranyagot.

A tájékoztatás azonban egyelőre vajmi kevés aktivitással párosul. „Idén is folytatódik az a sokéves hagyomány, hogy a tanévkezdés időszakában fokozott rendőri jelenlét biztosítja az iskolába érkezők testi épségét, ám ennek a gyakorlatnak a fenntartása egész iskolaévben nem megoldható, szintén a korlátozott létszám miatt” – állítja az ORFK illetékese. Helyenként persze adódnak kivételek, ha például az önkormányzat állja a rendőri túlórák díját.

Ami az iskolai agresszió vagy a diákok között terjedő droghasználat megfékezését illeti, az iskolarendőr szerepe itt sem tisztázott. „A bűnmegelőzési kollégák bevonására is szükség lesz, hiszen ez inkább az ő szakterületük” – fogalmaz Kiss Csaba. Ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy az iskolák egy részében – jelenleg 377 intézményben – fut a rendőrség egy másik programja, a DADA, amely a dohányzás, az alkohol, a drogok és az AIDS veszélyeire hívja fel a gyerekek figyelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik