Belföld

Bomba a Margit hídnál

Hatástalanították az orosz rombolóbombát, amelyet a Margit híd közelében találtak. A rendőrség szerint csak 15-20 embert érintehettek az intézkedések. A BKV-járatokat korlátozták és elterelték, a forgalom már zavartalan.

Hatástalanították annak az orosz rombolóbombának a gyújtószerkezetét, amelyet a Margit híd közelében találtak – közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese, Gyüre Orsolya. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte: a korlátozó intézkedések feloldását megkezdték.

Dolgoznak a tűzszerészek (Fotó: MTI)

Dolgoznak a tűzszerészek (Fotó: MTI)

Egy FAB 100-as típusú, 100-110 kilogramm súlyú, 70-80 centiméteres romboló bombát találtak a fővárosban, a budai alsó rakparton, a Margit hídtól nem messze – közölte szombat délután Gyüre Orsolya.

Van fotója a bombáról? Önnek is mennie kell? Töltse fel élményeit az FN Tudósítóra!

Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyszínen tartózkodó sajtóügyeletese elmondta: a kiürítés a Margit hidat, az Árpád fejedelem útjának a híd felé eső részét, valamint a Bem rakpartnak a 49-es és 56-os házszám közötti részét érintette.

Elég csak behúzódni

Korábban úgy becsülte: az intézkedések tizenöt-húsz embert érintenek, mert az érintett szakaszon főleg irodák vannak, amelyekben szombaton nem dolgoznak.

Nézze meg az FN Tudósító (happyandi) tudósítását!

Nézze meg az FN Tudósító (happyandi) tudósítását a hatástalanításról és a lezárásokról!

A lakókat arra kérték, hogy – az esetleges repeszveszély miatt – lakásukban a Duna felé eső helyiségekből a hátsókba menjenek – vagyis a kiürítés ebben az esetben azt jelenti, hogy nem kellett elhagyniuk az otthonukat – mondta a sajtóügyeletes.

Bomba a mederben

A BRFK és a HM sajtóügyeletese is megerősítette: a bombát a Margit hídtól nem messze, a mederben, a köveknél találták meg. Unger Pál közlése szerint a dunai hajóforgalom szünetelt, a HÉV pedig nem állt meg a Margit hídnál.

A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a 4-es és 6-os villamosok a Moszkva tér és a Jászai Mari tér között nem közlekedtek. Hozzátette: a rakpartot és a hidat érintő buszjáratok rövidített, illetve terelő útvonalon közlekedtek. A korlátozások a 6-os, a 26-os, a 91-es, a 191-es, a 60-as és a 86-os buszokat érintették.

—-Bomba-kronológia—-

A második világháborúban összesen 1024 magyar települést bombáztak legalább egyszer az amerikai, brit vagy szovjet gépek. Az amerikaiak és britek Budapestet 37-szer, Győrt 21-szer, Szombathelyt 16-szor, Szolnokot 13-szor, Debrecent és Szegedet 9-szer szőnyegbombázták. Az összesítések szerint a 15. amerikai légi hadsereg repülői 26 422 tonna bombát dobtak le magyarországi célokra – a magyar városok elleni légitámadások gerincét ez adta.

Az amerikaiak listáján Magyar Királyság volt a harmadik legtöbbet támadott ország Ausztria és Németország mögött. Az első magyarországi szőnyegbombázást 1944. április 3-án hajtották végre, s azután rendszeresen bombázták Magyarországot. A ledobott bombák közül sok “bedöglött”, s főként építkezések során időnként ezekre bukkannak.

A Sajtóadatbank összeállítása a 2008-ban Magyarországon talált háborús bombákról:

2008. május 13-14. – A lágymányosi Infopark épületeinek mélyalapozása közben, csaknem tíz méteres mélységben akadt a markológép kosarába egy 1000 font súlyú, tehát mintegy 450 kilós robbanó szerkezet. Másnap, 14-én egy újabb, már kétszer ekkora, 2000 fontos bombát találtak. A bombát kiemelték, leszerelték róla a gyújtószerkezetet, melyet hatástalanítottak, a bombatestet pedig elszállították.
2008. május 27. – Kiürítették a gyulai fürdőt és a környező hoteleket egy, a fürdő melletti építkezésen talált második világháborús aknagránát miatt.
2008. július 16. – Egy 500 kilogrammos világháborús bombát találtak a főváros XIII. kerületében a Tahi út és a Tatai utca kereszteződésénél. A területet estére tudták kiüríteni, több ezer embert kellett elszállásolni. Ezután egy óra alatt sikerült a bombát hatástalanítani. A robbanószerkezetből egy M103-as típusú gyújtószerkezetet kellett kiszerelni, amelyet a helyszínen felrobbantottak. Az akcióban négyszáz rendőr és hetven polgárőr is részt vett.
2008. július 17. – Mintegy tíz-tizenöt lakóházból ki kell telepíteni a lakókat a zalaegerszegi vasútállomás környékén, ahol egy második világháborús bombát találtak. Robbantással megsemmisítették.
2008. július 22. – Második világháborús szárnyasbombát találtak egy építkezésen a XIV. kerületben. A bombát elszállították és felrobbantották.
2008. július 28. – Egy legalább kéttonnás bombát találtak Budapesten, a IX. kerületi Vaskapu utcában egy építkezési területen. A terület kiürítését másnap reggel kezdték meg, addig a betonba fúródott bombát őrizték. A német gyártmányú, SB 1000 típusú óriásbomba, amely miatt 29-én több ezer embert kellett kitelepíteni valójában nem volt veszélyes hiszen az aknahatású bombatestben nem volt gyújtószerkezet, de ez csak akkor derült ki, amikor kiemelték a földből.
2008. augusztus 7. — Egy 50 mm-es aknagránátot találtak csütörtökön a Margit híd budai hídfőjétől mintegy száz méterre délre, az alsó rakpartnál. A kisméretű aknagránátot szállítható állapotban találták a kövek között, a gránát kilátszott a vízből. Csak a gyalogosforgalmat kellett pár percig korlátozni, amíg az aknagránátot elszállították a helyszínről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik