Belföld

Gyurcsány végül megmentené a fővárost?

Előrehozott választásokba nem torkollhat, de összeugraszthatja Budapest vezetőit a kormánnyal a péntekre tervezett BKV-sztrájk. A politológus ugyanakkor úgy véli, hogy Gyurcsány Ferenc az utolsó pillanatban megmenti a fővárosi koalíciót. Tarlós István szerint a tömegközlekedés az ötvenes évek színvonalára eshet vissza.

Bár még az is kérdéses, beszüntetik-e a munkát a BKV-dolgozók pénteken, úgy tűnik, reális az esély arra, hogy a főváros vezetése szembeforduljon a kormánnyal. Ezt jelezte a héten kezdődött üzengetés Demszky Gábor főpolgármester és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök között. Demszky ugyanis levélben utasította vissza a kormányfő hétvégi nyilatkozatát, miszerint Budapest nem teszi a dolgát, és ezért halmozódott fel a BKV tetemes vesztesége.

Itt még szent a béke (Fotó: MTI)

Itt még szent a béke (Fotó: MTI)

Pétervári Zsolt, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint a BKV-sok sztrájkja Budapest vezetésének tehet jót, mert így nyomást tudnak gyakorolni a kormányzatra. Ennek ellenére az elemző úgy véli, hogy a kormány az utolsó pillanatban arra kényszerül majd, hogy „megmentse” a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíciót, hiszen Budapest a baloldal jelenleg legerősebb bázisa.

Reformdüh

A politológus szerint a BKV-sztrájk mögött – ahogy az elmúlt időszak jelentősebb munkabeszüntetései mögött is – nem elsősorban a bérkövetelések állnak, hanem a reformokkal szembeni elégedetlenség. „Ehhez persze társul, hogy a szakszervezetek megérezték, most instabil a kormány, így nagyobb engedményeket tudnak kicsikarni” – véli Pétervári, aki úgy látja, rövid távon sűrűsödnek a sztrájkok.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint a tavalyi sztrájkokhoz képest az ideiek kevésbé váltak politikai napirendformáló tényezővé, mivel a konkrét követelések jellege nem politikai volt, a pártok pedig alig kommentálták az eseményeket. Úgy véli, hogy a közhangulatra ugyan lehet hatása a sztrájkoknak, bármilyen jellegűek azok, de a kormánypolitikát eddig sem tudták érdemben befolyásolni, és nem valószínű, hogy bármilyen komoly változást, netán előrehozott választásokat ki tudnának kényszeríteni.

Szolidaritás napja

Emlékeztetett rá, hogy a tavaly novemberben óriási figyelmet kiváltó „szolidaritás napja” egy összehangolt akció volt, amelyben különböző munkavállalói csoportok vettek részt, különböző kormányzati intézkedések, tervek (nyugdíjszámítás, egészségbiztosítási törvény, vasúti szárnyvonalak megszüntetése) ellen tiltakozva.

„Akkor a tiltakozás egyértelműen a kormánnyal való elégedetlenség megnyilvánulása volt, az MSZP pedig minden erővel igyekezett a Fideszhez kapcsolni a történéseket, míg a Fidesz kinyilvánította, hogy szolidáris a tiltakozókkal, de ennél tovább nem ment” – jegyezte meg Szomszéd Orsolya.

Billeg a BKV

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője egy rádióműsorban a főpolgármester és a miniszterelnök együttes felelősségét firtatta a BKV-sztrájkért. Szavai szerint „Demszky Gábor és Gyurcsány Ferenc az elmúlt években semmit sem tett, hogy segítsen a folyamatosan milliárdos adósságállománnyal küszködő cégen.”

A Lánchíd Rádiónak nyilatkozó Tarlós István úgy látja: az esztelen költekezés oda juttatta a BKV-t, hogy kimondható: a vállalat a csőd szélén billeg. A képviselő szerint ezzel a politikával az 50-es évek színvonalára eshet vissza a fővárosi tömegközlekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik