Belföld

Gyurcsány partnerségről beszélt

A nemzet fejlődéséhez partnerségre van szükség - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a Művészetek Palotájában rendezett ünnepi díszelőadáson. Szerinte komoly figyelmeztetés, hogy nem mindenki akar cselekedni.

A vezetők felelőssége, hogy ne diktáljanak olyan tempót és irányt, amelyet a nemzet nem képes követni, hogy értsék, a nemzet fejlődéséhez szükség van partnerségre. Ebben a partnerségben a kezdeményező szerep a nemzet vezetőié. Van mit tanulni mindnyájunknak ebből és itt természetes módon utalok önmagunkra is – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök kiemelte: komoly figyelmeztetés, ha a nemzet egésze vagy nagy része nem tud, nem akar, nem képes osztozni a szükséges cselekvések sokaságában, inkább megriad attól.

Restség egysége

Az egység keresése közben el kell dönteni, hogy a “restség egységét, a félelem egységét, vagy az egymás ellen való küzdelem egységét, esetleg a nemzet felemelésének a progresszióban való közös egységét” keressük-e – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint 160 éve, ma és 160 év múlva is arról szól a közbeszéd Magyarországon hogy van távlata a szabadságnak, van távlata az emelkedésnek, van távlata az együttműködésnek.

1848-49 vívmányai közül a szabadság tekintetében “nincs okunk panaszra”. A polgári forradalommal, a fejlődéssel azonban “cudarabbul” áll az ország – fűzte hozzá.

Atrocitások

Gyurcsány Ferenc szerint szombaton az ünnep felemelő, örömmel teli és tiszta volt, még annak ellenére is, hogy atrocitás ért egy magyar fiatalembert Kolozsváron, és megzavarták Demszky Gábor főpolgármester ünnepi beszédét Budapesten.

A valamivel több mint tízperces beszéd után a miniszterelnök átadta az idén alapított Márciusi Ifjak Díjakat. A Művészetek Palotájában ezt követően Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át a kiváló és érdemes művész díjakat és Babérkoszorúkat adott át.

Az est hátralévő részében komolyzenei koncert szerepelt az ünnepi díszelőadás programján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik