Belföld

A projekttervezés, pályázatírás rejtelmei I.

Az ország európai uniós csatlakozásával, de már társult tagországként is megismerkedhettünk az uniós pályázati rendszer lehetőségeivel és rejtelmeivel. Megtanulhattuk, hogy a pályázati adatlapot kitölteni nem ördöngösség, és bárki benyújthat támogatásigénylést projektötletéhez .

Több-kevesebb sikerrel, tapasztalatok híján ugyanis a végeredmény nem ennyire egyértelmű. Az uniós pályázati rendszerben mára már számos gyakorlati tapasztalatra szert tett pályázatíró cégek segítségével inkább több, mint kevesebb sikerrel próbálkozhatnak a pályázó vállalkozások, nonprofit szervezetek, illetve költségvetési szervek.

Ez utóbbiak gyakran saját szervezetükön belül hoznak létre erre specializálódott szakmai egységet. A kis- és középvállalkozásoknak méretükből adódóan azonban erre nincs lehetőségük, ezért vagy úgy gondolják, hogy a siker érdekében megbíznak egy pályázatírót, vagy maguk próbálnak eligazodni a pályázati kiírások és feltételek között. Induló cikksorozatunkban azon vállalakozóknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik úgy döntenek, hogy kisebb projektjük megvalósításánál saját kezükbe veszik pályázatuk sorsát.

Megpróbáljuk bemutatni a projekttervezés, pályázatírás alapvető elemeit, a jelen cikkel párhuzamosan megjelenő írásunkban pedig felhívjuk a figyelmet a vállalkozásoknak szóló egy-egy aktuális pályázati kiírásra.

A pályázással kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a pályázatírást megelőzően tervezzük meg projektünket. Feleslegesnek tűnhet, de a siker érdekében a legkisebb gépbeszerzésnél is meg kell határoznunk a következő ábrán bemutatott projektciklus elemeit, mert a logikusan felépített pályázati dokumentációnak is ez az alapja.


A projekttervezés, pályázatírás rejtelmei I. 1



Mivel cikksorozatunkban a projektkezdeményezés és pályázatírás bemutatása a cél, a projektciklusnak csak a projektmeghatározási, -kidolgozási és pályázatírási részével foglalkozunk.

Adott a vállalkozásunk további működéséhez, növekedéséhez szükséges fejlesztési elképzelésünk. Megvizsgáljuk anyagi forrásainkat és eldöntjük, hogy belevágjunk-e a projektbe. Amennyiben nincsen elegendő saját forrásunk, de előzetes felméréseink szerint biztosak vagyunk a fejlesztés megtérülésében, forduljunk bankunkhoz. Amennyiben rendelkezünk a szükséges önrész nagy részével és megbízható bankunk is van, nézzünk körül a pályázati kiírások között. Az előző támogatási ciklus tapasztalatai alapján elmondható, hogy a támogató azon projektötleteket részesítette előnyben, ahol az előfinanszírozást és a vállalat jövőbeni gazdálkodására vonatkozó elvárásokat biztosítottnak látta. A támogatást azon fejlesztések mögé helyezte, ahol a fejlesztési célok nagyrészt önerőből is megvalósulhatnak, de támogatással hamarabb megtérülnek.

A pályázati kiírások között keresgélve elsőként azt kell vizsgálnunk, hogy fejlesztésünk céljai, eredményei és hatásai mennyiben esnek egybe a pályázati kiírásban megjelölt célokkal és elvárt eredményekkel. Igyekezzünk projektcéljainkat ennek megfelelően alakítani, ez ugyanis alapkritériuma a támogatás elnyerésének. Ha ez elvárás, akkor például egy halfeldolgozó üzem létrehozásakor csak a feldolgozó részre nyújtsunk be támogatásigénylést, a csomagoló részlegre ne; vállaljuk megfelelő számú munkaerő felvételét vagy a hazai alapanyag-beszállítás előnyben részesítését, és így tovább. A célok mellett fogalmazzuk meg azokat az eredményeket és hatásokat, amelyeket a fejlesztési projekt révén el kívánunk érni. Ezeknek szintén egybe kell esniük az adott pályázati felhívást magába foglaló operatív program célkitűzéseivel. A gépbeszerzésnek köszönhető árbevétel-növekedés vállalásával például hozzájárulunk az adott régió gazdasági növekedéséhez, a munkahelyteremtéssel pedig a régió foglalkoztatási adatainak javulásához.

A jó pályázat összeállításához tehát az operatív program ismeretére is szükség van. Legközelebbi cikkünkben a projekt kidolgozásával és konkrétan a pályázat összeállításával foglalkozunk majd.

OTP Hungaro Projekt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik