Belföld

Sok a fulladás, kevés a vízi rendőr

Megkétszereződött a vízi balesetek száma és idén már 85 vízbefúlás történt a hazai vizeken. A rendőrök az emberi felelőtlenséget és a laza jogszabályokat okolják a tragédiákért. A fürdőzési szabályok megsértőire legfeljebb húszezer forint bírság várhat.

Idei halálozási statisztika

A Balatonban 13 fő (ebből ittas: 4 fő),
a Duna folyóban 47 fő (ebből ittas: 5 fő; kiskorú: 3 fő),
a Tisza folyóban 13 fő (ebből ittas: 3 fő; kiskorú: 1 fő),
egyéb vízterületen 12 fő fulladt vízbe.
A 85 fő közül 15 fő öngyilkosság miatt, 38 fő eddig ismeretlen ok miatt fulladt vízbe.
Fürdőzés miatt 32 fő fulladt meg.
forrás: (ORFK)







Nyolcvanöt halott és a tavalyi duplája, közel 180 vízi mentés a gyorsmérlege a hazai vizeken történt baleseteknek. Legtöbben, 47-en a Dunába fulladtak bele, míg a Balatonban és a Tiszában egyaránt 13-13 ember merült el végleg.

Fótos Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának századosa szerint az emberi felelőtlenség mellett a túl engedékeny jogszabályok is közrejátszhatnak abban, hogy ilyen sok a baleset.

Folyót átúszni tilos!

Kevesen tudják, hogy folyón átúszni tilos, ugyanis hajózó utat nem lehet keresztezni, a folyókon pedig mindig ki van jelölve egy útvonal a vízi járművek számára. A szabályt megszegőkre azonban legfeljebb húszezer forint bírság várhat, ami nem elég elrettentő a fürdőzők számára.

A legtöbb vízi balesetet még mindig az okozza, hogy az emberek felhevült testtel vagy teli hassal vetik magukat a vízbe, de egyre többször derül ki az áldozatról, hogy részegen ment strandolni. A rendőrség szerint idén azért is több a baleset, mert sokat volt jó idő és egyre csábítóbb a folyók-tavak vízminősége

Mentőmellény

Bár egyre több a motorcsónak és a jet-ski, a vízi járművek okozta balesetek száma viszonylag alacsony. „A járművezetőkkel szemben inkább veszélyeztetés miatt kell intézkednünk. Persze olyan is előfordult, hogy egy harmincéves, de már két infarktuson átesett jet-skis mentőmellény nélkül indult útnak, így amikor a hőségben újabb szívrohama volt, semmi nem volt, ami a víz felszínén tartsa” – emlékezett egy közelmúltbeli tragédiára Fótos Csaba.


Sok a fulladás, kevés a vízi rendőr 1

Nincsenek elegen (Fotó: MTI)


A rendőrhajók felszereltsége és fajtája változó, igazodva az eltérő vízszakaszokhoz, hiszen nem ugyanolyan jármű kell a Duna budapesti szakaszára, mint mondjuk a Balatonra. Legutóbb, a schengeni csatlakozás kapcsán került öt, gumitestű hajó a tiszai rendőrökhöz.

Nincsenek mindenhol

A fürdőzők egyébként gyakran zaklatásnak veszik, ha a vízi rendőrök rájuk szólnak. Persze csak azok, akik találkoznak velük, hiszen a Duna és a Tisza teljes hosszán, valamint a Balaton területén mindössze 250 rendőr teljesít szolgálatot. A többi folyón és tavon pedig a helyi rendőrkapitányságok képeznek ki egy-egy vízi járőrt.

Alapkövetelmény, hogy a rendőr tudjon úszni, de minden járőrnek rendelkeznie kell szolgálati kishajó-vezetői jogosítvánnyal és az adott tó vagy folyó vonalvizsgájával. Emellett arra is kiképzik az állományt, hogy hatékonyan tudják felderíteni a természetkárosítást vagy az orvhalászatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik