Belföld

Gyurcsány mindenkit kirúgott

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter benyújtotta felmentési kérelmét vasárnap Gyurcsány Ferencnek, amelyet a miniszterelnök elfogadott. Felmentették tisztségükből az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt és a Rebisz vezetőjét is. A kormányfő döntései nem egy konrét ügy miatt születtek. A Fidesz tapsviharral fogadta a bejelentést.

Eddig mindenki végigcsinálta

1990 óta Petrétei József az első igazságügyminiszter, akinek ciklus közben kellett lemondania. Balsai István 1990 és 1994 között, Vastagh Pál 1994 és 1998 Dávid Ibolya pedig 1998 és 2002 között töltötte be a tisztséget. Őt Bárándy Péter követte, a Medgyessy-kormány 2004-es lemondásával azonban ő is távozott. Petrátei József 2004. október negyedikétől töltötte be a posztot. A második Gyurcsány-kormány megszüntette a Belügyminisztériumot, és az igazságügyi miniszter alá utalta a rendészeti ügyeket is. Az összevont tárca élén Petrétei József maradt.

A miniszterelnök vasárnap, az egy órás megbeszélést követően közölte, hogy elfogadta Petrétei József lemondását. Az igazságügyi miniszter egyébként októberben, az őszi zavargásokat követően már felajánlotta lemondását, akkor azt Gyurcsány Ferenc nem fogadta el.


Felmentettük tisztségükből május 31-i hatállyal Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap Budapesten. A kormányfő közölte: távozik posztjáról Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője is. A kormányfő hangsúlyozta: nincs szándékában önálló rendészeti minisztériumot létrehozni.


A kormányfő kijelentette: a személyi döntéseken kívül szabályozási és szervezeti kérdésekhez is hozzá kell nyúlni. Mint mondta, a kormánynak, lehetőség szerint a legrövidebb időn belül, lesz javaslata olyan új intézkedésre, szabályozásra, amely biztosítja, hogy a rendőrség szakszerűségével és megbízhatóságával hívja fel magára a figyelmet.

A miniszterelnök azt mondta: ezek a döntések nem egy konkrét ügy miatt születtek. Úgy fogalmazott: “Az események együttesen, egy időben, konkrét egyedi tartalmuk és azok végső jogi megítélésétől függetlenül alkalmasakká váltak arra, hogy a korábban csak politikai természetű vita (…) általános társadalmi vitává (váljon) és társadalmi közbizalom-gyengüléshez vezessen”. Beszédében ugyanakkor mgvédte a redőrséget, “méltatlanul és oktalanul” vádolták ősszel a rendőrséget azzal, hogy nem felelt meg a kihívásoknak. “Ezeket a megjegyzéseket önző politikai szempontok vezették, és ezen támadásokkor mindig megvédtem a rendőrséget” – közölte.

“Ahogy a rendőrség meg tudta védeni az utcát, úgy az elmúlt időszakban úgy tűnik, hogy nem maradt elegendő ereje, energiája megvédeni önmagát, megvédeni a belső rendet és a fegyelmet” – mondta Gyurcsány Ferenc.


Elégedett a Fidesz

A Fidesz egyébként épp azt az ultimátumot adta a kormányfőnek, hogy a rendőrfőnökökön kívül menessze Petréteit is, különben nem vesznek részt azokon az üléseken, melyek a rendőrtörvény “kétharmados” módosítását érintették volna. Szijjártó Péter a Fidesz kongresszuson úgy jelentette be a küldötteknek a hírt, hogy “tegnap azt követeltük, mondjon le Petrétei is, ma lemondott. Ma azt követeltük, hogy mondjon le Gyurcsány. Kár, hogy nem három napos a kongresszus”. A legnagyobb ellemzéki párt mellett az MDF is az igazságügyi miniszter lemondását követelte. A párt tapsviharral fogadta a hírt.


A Magyar Demokrata FDórum közleményben üdvözölte a bejelentést: az MDF “a normális emberek elvárását fogalmazta meg azzal, hogy a szégyenteljes rendőrségi eljárásoknak végre következményekkel kell járnia a rendőrségnél is, nem csak az elkövetőknél”. A közlemény ugyanakkor kiemeli, hogy a párt továbbra is arra kéri Gyurcsány Ferencet, hogy a tartós rend és biztonság érdekében állítsa vissza a Belügyminisztériumot, arra alkalmas és felelős vezetőkkel.



Gyurcsány mindenkit kirúgott 1

A rendõrbotrányokba buktak bele (Fotó: MTI)


Az SZDSZ intézkedéscsomagot vár


Rendjén való, hogy személyi következményei is vannak az utóbbi időben a rendőrségnél történt eseményeknek – közölte Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő. Hangsúlyozta: a személyi következmények önmagukban nem elegendőek, ezért az új minisztertől határozott intézkedéscsomagot várnak a liberálisok. Fontosnak nevezte, hogy az új tárcavezetőt minél előbb kinevezzék. Horn Gábor hozzátette: az Országgyűlés előtt van a rendőrségi törvény módosítása, amelyben teret kell adni a civil kontrollnak is.

Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi kormányalakításkor az SZDSZ jelezte, nem feltétlenül szerencsés az igazságügyi és rendészeti terület egy tárcához rendelése, mert mindkét terület más-más habitusú vezetőt kíván. Mint mondta, lesz módjuk egyeztetni a miniszterelnökkel arról, hogy kell-e változtatni a minisztériumi struktúrán. Megjegyezte azt is, hogy mivel szocialista vezetésű tárcáról van szó, a liberálisoknak beleszólási lehetőségük ebbe nincsen.


Csak Bene és Gergényi ment volna

A főrendőrök menesztéséről a kormányfő szombaton, az MSZP választmányi ülésén beszélt először.”A rendőrségbe vetett közbizalom helyreállításának érdekében távoznia kell posztjáról az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak – mondta Gyurcsány Ferenc. “Ahhoz, hogy a megbomlott közbizalom helyreálljon, többre van szükség, mint a konkrét esetekben érintettek felelősségre vonásához. (…) Ahhoz, hogy a (közbizalom) helyreálljon, az szükséges, hogy távozzon posztjáról az országos és a budapesti főkapitány” – fogalmazott a kormányfő-pártelnök.

Rendőrbotrányok

Az elmúlt hetekben sorra derültek ki rendőrségi botrányok: öt rendőr megerőszakolt egy 21 éves lányt, 460 ezer forintot lopott az egyik rendőr a Széna téri bankrablás után, kiderült, hogy a móri vérengzésben egy rendőr is részt vett, Borsodban pedig tucatnyi autópálya-rendőrt vettek őrizetbe vesztegetés gyanújával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik