Belföld

Megmenekül a Schöpf-Merei Kórház

Valószínűleg az intézmény dolgozói működtethetik tovább a Schöpf-Merei Kórházat, az eladásról szóló pályázat legesélyesebb jelöltjeinek ugyanis ők tekinthetők. Terveik szerint magánkórházzá alakítanák a Schöpf-Mereit, a szerényebb anyagi helyzetben lévő kismamák pedig részletekben is kifizethetnék a 135 ezer forintos szülészeti ellátást.

Ünnepre készül a Schöpf-Merei

Vasárnap is megtartja szokásos anyák napi rendezvényét a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ. A program célja az is, hogy tudatosítsa az emberekben, az intézmény nem szűnt meg, csak átalakult. Az orvosok egyébként családi programokkal és ingyenes szűrővizsgálatokkal várja az érdeklődőket.


Múlt héten döntött a fővárosi közgyűlés arról, hogy májusban pályázatot írnak ki a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ Kht. teljes tulajdonjogának értékesítéséről. A pályázat legesélyesebb jelöltjei a kórház orvosai, akik egy hónappal ezelőtt kft-t alapítottak, s vételi ajánlatott tettek a Fővárosi Önkormányzatnak.

Magánkórház lenne

„Kész tervünk és pénzügyi fedezetünk is van a kórház megvásárlására” – mondta a FigyelőNetnek Szőnyi György, a Schöpf-Merei Kórház orvosa. Terveik szerint olyan magánkórházzá alakítanák az intézményt, ahol valamennyi eddigi ellátást megkaphatnak majd a betegek, igaz már csak pénzért. (Április óta egyébként csak térítéses ellátást nyújthatnak a kórházban, egy szülészeti ellátásért például 135 ezer forintot kérnek el a kismamáktól).

Szőnyi György elmondta azt is, pontos tervük van arra, hogy ne a „gazdagok magánkórházává” alakuljon át az intézmény. „Hasonlóan egy óceánjáróhoz, osztályokat hoznánk létre, melyek csak a komfortfokozatban térnek el egymástól: egyágyas szoba, külön nővérszolgálat vagy finomabb étel. De azt hangsúlyoznom kell, hogy az orvosi ellátásban nem lesz különbség” – közölte Szőnyi hozzátéve, hogy így a tehetősebb rétegtől kezdve a szegény, de százezret még kifizetni tudó kismamák igényeit is el tudják látni.

A szerényebb anyagi helyzetű kismamák érdekében pedig két bankkal leszerződtek, hogy a náluk szülő kismamáknak részletfizetési kedvezményt adjanak. Szőnyi szerint egyébként sok múlik az egészségbiztosítási reformon is, mint mondta, elképzelhető, hogy akár a megerősített OEP vagy a megjelenő üzleti biztosítók közül valamelyik szerződést köt velük, és akkor nem kell a tb-járulék mellett plusz pénzt fizetni a szülésért.

Korábban is eladták volna

A Schöpf-Merei Kórház szülész-nőgyógyásza egyébként szinte biztosra veszi, hogy megkapják a központ működtetését, mivel korábban sem találtak komolyabb jelentkezőt. 2005-ben ugyanis az önkormányzat pályázatot írt ki az intézmény működtetésére, de az egyetlen, osztrák befektető egyévnyi tárgyalás után elállt az ajánlattól. A kórházi dolgozók már akkor tervet dolgoztak ki a kórház átvételére és magánműködtetésére, de az önkormányzat végül mégis továbbfinanszírozta az intézményt.

A tizenkét orvosból alakult gazdasági társaság akár az ingatlant is megvenné, ha az önkormányzat ezt feltételül szabná. De elsősorban a Bakáts téri épület hosszabb távú bérlésében vagy működtetésében gondolkodnak, az ingatlanban ugyanis a kórház mellett egy idősek otthona is működik.

A Schöpf-Merei kálváriája

Molnár Lajos sem az első ágyszámelosztási javaslatában, sem a második, végleges döntésében nem osztott OEP által finanszírozott ágyat a Schöpf-Merei Kórháznak. A volt egészségügyi miniszter az intézmény bezárását nem indokolta, az orvosok pedig a döntés pontos okairól azóta sem kaptak tájékoztatást. Az anyavédelmi központ bezárása nagy társadalmi felháborodást keltett, még az SZDSZ fővárosi frakciója és Demszky Gábor is megpróbálta megmenteni, de Molnár hajthatatlan volt. Április elsejére végül annyit sikerült elérni, hogy bár kikerültek a támogatotti körből, térítéses formában továbbra is fogadhattak betegeket. A Fővárosi Önkormányzat múlt csütörtökön pedig úgy döntött, hogy magánkézbe adja az intézményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik