Kultúra

Bardóczi Sándor: botrányos a Néprajzi Múzeum friss nemzetközi díja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A díjból Európában bárhol botrány lenne, nálunk viszont szó sincs erről.

Bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán péntek délután Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze: a szakember a Városliget szélén álló Néprajzi Múzeum legújabb nemzetközi díjára reagált, hiszen azt a FIABCI-nál idén a világ legjobb középületének választották.

Az intézmény korábban általunk hosszú cikkben bemutatott otthonát a Nemzetközi Ingatlanszövetség ismerte el, ennek pedig Bardóczi szerint

nincs sok köze az építészethez, építészeti minőséghez, fenntarthatósághoz.

A főtájépítész hozzátette:

Eleve bárhol máshol Európában botrány lenne abból, ha egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó nemzetközi szervezet egy 200 éves történeti városi közparkba épített épületet díjazna, nálunk viszont a messziről jött kétes dicsőségeknek (ebben tartozik a világ egyik legrégebbi közparkjának a beépítése is) roppant nagy a respektje.

A díj nyomán egyet viszont el kell mondanom: Ez az épület a Városliget történeti főbejáratát, a Rondót semmisítette meg: sosem tud már a befejezetlen, Sztálin szobor miatt meggyalázott kör újra körré, egészé válni. Elfoglalta a helyet ez a böhöm látványcsoda, ami múzeumnak viszont közel használhatatlan, pedig ugye annak tervezték. A területének előkészítése egy 100 éves tölgy, és több fiatalabb fa életébe került (vesd össze: “csak oda épülnek épületek, ahol addig is voltak”)

A mélyben nagyon mélyen lenyúló alapozása pedig szépen lezárta a Liget felé áramló talajvizek útját, vízszintsüllyedést okozva a park (egykori mocsár) területén. Az eredmény már erősen kezd látszani, a Rondó meghagyott fái (mert többet ugye kivágtak, pardon átültettek) elkezdtek száradni. Hamarosan elpusztulnak. Ezúton is szeretnék ehhez gratulálni. Szép munka, jár érte az ingatlanos díj…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik