Sport

Letartóztattak egy 18 éves férfit, aki merényletet akart végrehajtani az olimpia alatt

Katusic Rudi / Belga Mag via AFP
Katusic Rudi / Belga Mag via AFP

Meghiúsítottak a francia titkosszolgálatok egy „iszlamista ihletésű” merényletet, amelyet a nyári párizsi olimpiai játékok labdarúgó mérkőzésein a középkelet-franciaországi Saint-Étienne-ben akartak végrehajtani. Az ügyben egy csecsen gyanúsítottat előállítottak – közölte pénteken a francia belügyminisztérium az MTI cikke szerint.

„2024. május 22-én a belbiztonsági főigazgatóság (DGSI) letartóztatott egy 18 éves csecsen férfit Saint-Étienne-ben, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista ihletésű támadást akart végrehajtani Franciaországban” – olvasható a közleményben.

Ez az első meghiúsított támadás, amelyet a párizsi olimpiai játékok ellen terveztek, a harmadik az év eleje óta, és az ötvenedik 2017 óta – jelezte a tárca.

A letartóztatott fiatal csecsen az első bizonyítékok szerint aktívan előkészített egy merényletet a Geoffroy Guichard stadion ellen, az ott rendezendő labdarúgó mérkőzések alatt az olimpia idején – tájékoztatott a minisztérium. A közlemény szerint a gyanúsított

a nézőket, de a rendfenntartó erőket is szerette volna megtámadni, és ez utóbbiak által mártírként akart meghalni.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a gyanúsítottat az otthonában tartóztatták le május 26-án, és bűncselekmények előkészítésére irányuló terrorista bűnszövetkezet alapítása vádjával indult ellene eljárás – tudta meg a BFM az országos terrorellenes ügyészségtől (PNAT). Ezt követően a gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

A hírtelevízió úgy tudja, hogy a csecsen fiatal a kihallgatásán tagadta, hogy bármilyen támadást tervezett volna, csak annyit ismert el, hogy titkosított üzenetküldő alkalmazásokon csetelt, de nem állt szándékában akcióba lépni. A BFM szerint a gyanúsított az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez és más iszlamista mozgalmakhoz kötődő emberekkel váltott üzeneteket, amelyeknek témája a szurkolók megtámadása volt. A rendőrség által végzett házkutatás során a nyomozók egy számítógépen megtalálták Saint-Étienne stadionjának fényképét, és a gyanúsított mobiltelefonjában is találtak felvételeket a stadionról.

A BFM úgy tudja, a gyanúsított a letartóztatását megelőzően ismeretlen volt a rendőrség és az igazságügyi hatóságok előtt, tavaly érkezett a szüleivel Franciaországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik