Belföld

HÖOK: Bokros javaslata önkényuralmi

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) egyaránt a leghatározottabban visszautasítja azokat az elképzeléseket, amelyek a felsőoktatás gyökeres átalakítását és többek között a felsőoktatási intézmények magánosítását célozzák.

Kis Papp László az FDSZ elnöke kifejtette: a leghatározottabban tiltakoznak a Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár és Bokros Lajos az ELTE gazdasági tanácsának elnöke által a közelmúltban megfogalmazott célkitűzések ellen, amelyek egyértelműen privatizációs szándékot jelenítenek meg.


Mint mondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy az oktatók kikerüljenek a közalkalmazotti körből, s fizetésüket a hallgatók tandíjából finanszírozzák. Ez ugyanis milliós tandíjak bevezetését jelentené, s erre Magyarországon nincs fizetőképes kereslet. Azt ugyanakkor támogatják, hogy az oktatók munkáját a hallgatók ítéljék meg – tette hozzá.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke kijelentette: van jövő anélkül, hogy mindent eladnánk. Mint mondta, Bokros Lajos azzal is kezdhette volna a vitairatot, hogy „Amerikából jöttem”. A dokumentumban ugyanis nem tesz mást, mint az amerikai magánintézmények struktúráját hasonlítja a magyar állami intézményekhez.


„Az anyag számos tárgyi tévedést tartalmaz. Minden alapot nélkülöz az a számítási módszer is, amit Bokros Lajos javasol a tandíjmentesek körére” – tette hozzá a HÖOK elnöke. A Bokros Lajos által vázolt intézményfinanszírozási javaslatot, amely ötéves szerződést kötne az intézményekkel, az „önkényuralom és szocializmus” jelzőkkel illette a HÖOK elnöke.

A két szervezet közös állásfoglalása szerint a koncepció hátterében olyan emberek állnak, akik magukat megfelelő felsőoktatási referenciákkal rendelkező szakembereknek tartják. Miskolczi Norbert ehhez azt fűzte hozzá, hogy Bokros Lajos az általa hivatkozott hét felsőoktatási intézmény közül négynek még a nevét sem tudta pontosan leírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik