Belföld

Apró és Gyurcsány bizalmasai az Egymásért-ügyben

A Nemzetbiztonsági Hivatal alapító főigazgatója, illetve az Apró–Gyurcsány-érdekeltségeknél segédkező hitvese pénzzel is támogatta az áfacsaláson kapott alapítványt – írja a Heti Válasz.

A lap információi szerint az áfacsaláson kapott Egymásért Egy-másért Alapítvány 2004-től a kormányelitig érő kapcsolatrendszert épített – ami az Apró–Gyurcsány-körbe bejáratos Nagy Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal alapító főigazgatójának a leigazolásával kezdődött, és a Szilvásy fivérek, valamint régi belügyesek és nemzetbiztonságiak „megszelídítésével” végződött.


Apró Piroska bizalmasai

Az elmúlt hetekben már ismertté vált, hogy az Egymásért-kuratóriumban egykori és jelenlegi NBH-alkalmazottak is feltűnnek (Simon Ibolya és Gyarmati György ), ők mindössze egy éve csatlakoztak a Herbával 2004 óta összedolgozó alapítványhoz. Nagy Lajos, az NBH rendszerváltáskori főigazgatója viszont a kezdet kezdetétől (2006-os elhunytáig) részt vett az alapítványi kezelő szerv munkájában. Sőt, miként a Heti Válasz a rendelkezésére álló Egymásért-papírokból kikutatta, Nagy Lajos és hitvese – két családi cégen keresztül – az alapítvány anyagi támogatásából is kivette a részét. Az NBH-s karrierje után Nagy közös biztonságvédelmi részvénytársaságot alapított Gyurcsány Ferenc mostani anyósával, Apró Piroskával.

Az inkriminált S-Komplex Rt.-ben az Egymásért Egy-másért Alapítvány eddig néven nem nevezett negyedik kurátorát, Nagy Sándort is tulajdonos-igazgatósági tagként jegyezték. S ami talán ennél is megkapóbb: az alapítványi akciók idején az NBH-exfőigazgató Nagy Lajos felesége, Svoboda Petra épp Apró Piroska személyi titkáraként segédkezett, amit az Apró–Gyurcsány-érdekeltségek (Altus Zrt., Raendo Kft.) cégbírósági dokumentumai is bizonyítanak.


Kende is támogatta

Nagy Lajos és neje két családi céggel is feliratkozott az Egymásért támogatói listájára (a Herba csoport és mások mellé). A B. S. Tanácsadó Kft. – melyben a Martonyi János „informátori” múltjával nemrég előálló Kende Péter is tulajdonostárs volt – egy vidéki településnek nyújtott készpénzadományt. Az Absztrakt Tanácsadó Bt. viszont a Császár Józsefné – 1999-ig a Belügyminisztérium nagy hatalmú személyzeti főnöke volt – fémjelezte Nemzedékek Biztonságáért Alapítványt finanszírozta meg 2 millió forinttal az Egymásért-hálózaton keresztül.

Földesi-Szabó László idén március 9-én még 3,5 milliós készpénztámogatásban részesítette Császárnééket. Földesi-Szabó 2007. február 23-án kötött 6 millió forintos megállapodást Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter István nevű testvérével, a BM Központi Kórház nevében eljáró főorvos-igazgatóval. S mint ismert, a másik Szilvásy testvért, Pétert eközben grafológus szakértőként foglalkoztatta az Egymásért-stáb.


Pártot is alapított

A lap információi szerint az Egymásért Egy-másért Alapítvány ötletgazdája valójában nem Földesi-Szabó László volt, hanem Jakubinyi Róbert, aki 90-es évek elején hamis váltókkal több százmillió forintot csalt ki a Merkantil Banktól, és éppen az akkortájt még az ORFK szervezett bűnözés elleni egységénél foglalkoztatott Földesi-Szabó csoportja nyomozgatott ellene. Jakubinyi azonban nem vonult börtönbe, hisz egyéni kegyelmet kapott Göncz Árpád köztársasági elnöktől. Az újság forrásai egybehangzóan „vádalkuszerűséget” emlegetnek Jakubinyivel kapcsolatban.


Földesi-Szabó Magyarok Egymásért Szövetsége néven még megyei pártot is alapított a 2006-os választásokra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás polgármesterét pedig felkérte a vásárosnamény-barabási körzet jelöltjének. Az eredmény azonban 2,97 százalék volt, azaz bukás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik