Belföld

Élőlánccal tiltakoztak az OPNI bezárása ellen

Mintegy 500-600 ember tiltakozott élőláncot alkotva az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen vasárnap Budapesten. Pokorni Zoltán kerületi polgármester a kamatterheket nevezte a gazdaság legnagyobb problémájának.

Pokorni Zoltán, a főváros XII. kerületének polgármestere szerint már csak az eladásra szánt kórházak területére elrendelt változtatási tilalommal akadályozható meg az, hogy a befektető “akár csak egy szöget is beverjen a falba”. Hangsúlyozta: nem a közszolgáltatások szélesek ma Magyarországon, hanem a korábban felvett adósság kamata – évente mintegy 1200 milliárd forint – a legnagyobb teher. Ha nem zárnának be kórházakat, iskolákat, ha tisztességes és kiszámítható kormánya lenne az országnak, akkor évente 400 milliárd forinttal csökkenne a korábban felvett államadósság – fűzte hozzá.

Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy véli: “az OPNI megszűntetése több mint hiba: műhiba”. Az intézmény jogutód nélküli felszámolása a pszichiátriának, mint szakmának a lefejezése – tette hozzá.

Lányi András, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom tagja arról szólt, hogy az “egészségügyi ellátó rendszer drasztikus korlátozásával, szűkítésével” teremtik meg a helyet a magántőkének, illetve a magánbiztosítóknak a döntéshozók. Véleménye szerint a nemzeti vagyon kiárusításával teremtik meg az oktalan gazdaságpolitika fedezetét. Lányi András beszéde végén felolvasta az Élőlánc nyilatkozatát, miszerint a nemzeti vagyonnal a kormány nem bánhat “kénye-kedve” szerint, annak kiárusítása “hazaárulás”. A dokumentum hangsúlyozza azt is, hogy az adásvétel hiteltelen, mivel az eladó nem a saját tulajdonát, hanem a jövő nemzedékének örökségét értékesíti.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter március 8-án hirdette ki a kórházlistát, melynek értelmében három fővárosi kórházat, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a Svábhegyi Gyermekkórházat, valamint a Schöpf-Merei kórházat bezárják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik