Belföld

Három kérdésben indul aláírásgyűjtés

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése értelmében a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban megkezdődhet az aláírásgyűjtés. Az MSZP szerint Orbánt a bosszú vezeti, Kóka pedig felveszi a kesztyűt, és győzelmet ígér.

A népszavazás akkor eredményes, és így az Országgyűlésre kötelező, ha az érvényesen szavazók több mint fele, de legalább az összes választó több mint egynegyede, azaz mintegy kétmillió választópolgár azonos szavazatot ad le. A hazai jogban arra sincs szabály, mennyi ideig köt egy népszavazás eredménye egy bizonyos kérdésben, de a nemzetközi gyakorlat szerint általában két évig, vagy a népszavazás idején éppen működő Országgyűlés mandátumának lejártáig nem szokás ugyanabban a kérdésben módosítani a szabályozást, illetve új népszavazást kezdeményezni.


Van remény négy kérdésre


A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) által csütörtökön jóváhagyott három kérdés mellett meg van a lehetősége annak, hogy a tandíjról is véleményt mondjanak a polgárok. Áder János, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: kérik az Országos Választási Bizottságot (OVB), hogy – az Ab által meghozott döntésnek megfelelően – mielőbb folytassa le az eljárást a tandíjjal kapcsolatban.


A fideszes politikus úgy vélte, ha az OVB gyorsan dönt, akkor a négy kérdésről várhatóan ősszel, szeptember-november között meg lehet tartani a népszavazást.


MSZP: a bosszú vezette Orbánt

A kormánynak nincs teendője az Alkotmánybíróság döntése után, hiszen egyelőre egyetlen kérdésben sem dőlt még el, lesz-e róla népszavazás – közölte a kormányszóvivői iroda. Azokban a kérdésekben, amelyeket a Alkotmánybíróság népszavazásra alkalmasnak talált, megkezdődhet az aláírásgyűjtés, azokban a témákban pedig, amelyekben az Országos Választási Bizottságot új eljárásra utasította, a kérdések jogszerűségét e testületnek kell újra megvizsgálnia – írták.

Az MSZP szóvivője szerint a bosszú vezette a népszavazási kérdések megfogalmazásakor a Fidesz elnökét, márpedig így nem lehet szakszerűen megfogalmazni a kérdéseket. A Fidesz még kérdezni sem tud alkotmányosan, és ez mindenképpen elgondolkodtató a kormányzóképességét illetően – vélekedett Nyakó István. Szerinte Orbán Viktor gondolkodását minden percben a bosszú vezeti a 2006-os választási vereségért. A bosszú öt milliárd forintjába kerül a választóknak, Magyarország minden polgárának – tette hozzá.


Demokratikus deficit


Az MDF elfogadja az Alkotmánybíróság döntését, felhívja azonban a figyelmet, hogy hazánkban a népszavazás intézményét a pártok képtelenek a maga eredeti szerepének megfelelően kezelni, ezáltal súlyos demokratikus deficitet okoznak – közölte Dávid Ibolya. A Fidesz a népszavazási kezdeményezéseket napi kampánycélokra használja fel, ami ellentétes az alkotmány szellemével, mivel nem az alulról jövő kezdeményezésekről indítványoz döntést, hanem a saját tervezeteiről.


Ugyanúgy visszatetsző az MDF számára, hogy az MSZP úgy fél a nép akaratnyilvánításától, mint a tűztől. Lépten-nyomon igyekszik jogi úton elsikkasztani a kezdeményezéseket, illetve ha ez nem lehetséges, akkor akár kétes kampányfogásokkal is otthonmaradásra bírni a szavazókat.


Kóka: megnyerjük

Kuncze Gábor, a liberálisok elnöke szerint az SZDSZ tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését – mondta. „Azzal, hogy az eredeti hét kérdés helyett jelenleg csak három kérdésben gyűjthet aláírást a Fidesz, elbukott Orbán Viktor azon szándéka, hogy a népszavazással a jelenlegi kormányt meg lehet buktatni”. Az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtöki döntése értelmében a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a patikán kívüli gyógyszerárusítással kapcsolatos kezdeményezésekben megkezdődhet az aláírásgyűjtés.


Az emberek voksoljanak a reformok mellett a népszavazáson – közölte Fodor Gábor az SZDSZ elnökjelöltje. A liberális politikus hangsúlyozta: a Fidesz népszavazási kezdeményezése azt szolgálja, hogy a reformokat megakadályozza, illetve azok végigvitelét lehetetlenné tegye Magyarországon.

Hasonlóan fogalmazott Kóka János is: a várhatóan három kérdésben kiírható népszavazáson részt veszünk, és meg fogjuk nyerni – mondta az SZDSZ elnökjelöltje. A magyar liberálisok a jövőképesség, a reformok védelmében csak egyféleképpen válaszolhatnak: ha nem a távolmaradásra buzdítanak, ha nem csupán a demagóg népszavazási kezdeményezést bírálják, hanem bátran beszállnak a vitába és érvelnek a világhoz való felzárkózás, a liberális válaszok mellett – hangsúlyozta a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik