Belföld

Nem indul eljárás a műegyetemi tűz miatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság lezárta az augusztusban a Műegyetem lőterén keletkezett tűz ügyében indult vizsgálatot; eljárás nem indul - tudta meg az MTI a rendőrségtől hétfőn.

A rendkívüli haláleseti osztály hétfőn befejezte a műegyetemi lőtértűz miatt indult közigazgatási eljárást. A vizsgálat olyan adatot, körülményt nem tárt fel, ami szabálysértés vagy büntetőeljárás kezdeményezését indokolná – közölte a BRFK kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére.

A Műegyetem K épületének pincéjében lévő lőtéren augusztus 8-án este azt követően keletkezett tűz, hogy a pincében három fiatalember felügyelet mellett lőgyakorlatot tartott. A tűz kilenc órán át tartó oltása közben három tűzoltó vesztette életét, hét tűzoltót füstmérgezéssel szállítottak kórházba. Az igazságügyi orvos szakértő a tragédiát követően megállapította, hogy a három tűzoltó halálát füstmérgezés miatt fellépő keringési elégtelenség, illetve légzésbénulás okozta.

A Tűzvonalban 105 című folyóirat 2007. január 8-án megjelent cikke szerint folyamatosan szivárgott a levegő annak a tűzoltónak a légzőmaszkjából, aki két másik társával együtt augusztus 8-án a műegyetemi tűz oltása közben életét vesztette. Az írás egy rendőrségi szakértői DNS-vizsgálatra hivatkozik, jóllehet a rendőrség MTI által is ismertetett korábbi vizsgálata azt állapította meg, hogy kifogástalan állapotban voltak és működtek a légzőkészülékek.

Az említett cikk szerint nem vizsgálták meg szakértők azokat a készülékeket sem, amelyeket Horváth Ákos és Reppman Károly hadnagyok viseltek, s valójában azt sem tudni hogy ezek az eszközök hol vannak. Ugyanakkor egy, az oltás során használt készülékről megállapították, hogy a levegőnyomás csökkenésére figyelmeztető jelzőeszköz nem működött.

Tényként szerepel az is, hogy a rádióforgalmazást nem különítették el, így az oltás során a városban négy másik helyszínre vonatkozó adások ugyanazon a csatornán folytak. Ezért a cikk szerzője elképzelhetőnek tartja, hogy a három elhunyt tűzoltó azért nem tudott rádión segítséget kérni, mert adását elnyomta egy másik.

Szintén tényként állítja a folyóirat, hogy a kárterületre belépőkről nem készült semmiféle nyilvántartás, noha ez pincetüzek oltásánál előírás, és a tényleges létszámellenőrzésre is nyilvánvalóan későn került sor, ezért kezdték az egyik tűzoltót csak fél óra elteltével keresni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője által a műegyetemi tűzzel kapcsolatban indított vizsgálat szakmai hibákat állapított meg, a három tűzoltó halálát a hiányosságok láncolata okozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik