Belföld

A gazdagoknak több esélyük lesz a gyerekre?

Várhatóan apadnak a mesterséges megtermékenyítés támogatási forrásai, ami a jelenleginél jóval alaposabb előzetes vizsgálatokat indokolna. A terv szerint az eddig támogatott öt helyett csak kétszer próbálkozhatnak majd a párok állami finanszírozással.

A hírek szerint az Egészségügyi Minisztérium (EüM) személyenként ötről kettőre csökkentené a támogatott lombikkezelések számát. A civilek úgy vélik: ezzel párhuzamosan mindenképpen alaposabbá kellene tenni az előzetes kivizsgálásokat, hogy csak tényleg azok vágjanak bele a lombikprogramba, akiknek esélyük is van a sikerre.

A tárca sem cáfolt


Az egészségügyi tárcától megtudtuk, valóban gondolkoznak a támogatási rendszer átalakításán, de konkrétumok még nincsenek. A Figyelő azonban úgy értesült, a támogatott próbálkozások számának csökkentése már biztos, csak az a kérdés, e mellett még mit változtat a tárca. Horváth Ágnes, az EüM államtitkára lapunknak elmondta: nem az a céljuk, hogy spóroljanak, hanem az, hogy a meddőségi központokat az eddiginél jobban érdekeltté tegyék a sikeres beavatkozásokban. Amellett ugyanis, hogy több nyugat-európai országban jóval kevesebb próbálkozást támogatnak, a tárca elégedetlen a saját nyilvántartása szerint 14-20 százalékos magyar sikerrátával (az érintett intézetek szerint ez inkább a 30 százalékhoz közelít). Vannak, akik még azt a vádat is megkockáztatják, hogy azoknál a központoknál jobb a ráta, amelyek mellett szülészet is működik, a „csak” mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézetek érdeke ezzel szemben inkább az, hogy a beteg többször is visszatérjen hozzájuk. (A hazai meddőségi centrumok sikerrátáikat nem hozzák nyilvánosságra, azokhoz csak a tárca férhet hozzá.)


Eddig 1,9 milliárdba került az államnak

Az egészségügyi kormányzatnak 2005-ben a 6,5 ezer lombik beavatkozás támogatása 1,9 milliárd forintjába került. Korántsem biztos, hogy a rebesgetett változtatások nyomán ez az összeg csökken, mert úgy hírlik, azon is gondolkoznak: amennyiben valakinek az első két próbálkozást követően – tehát már fizetős módon – bármikor sikerül teherbe esnie a beavatkozással, annak visszatérítenék a költségeit. Merthogy aki maga állja a cechet, annak a magyar átlagfizetés háromszorosát, legalább 300 ezer forintot kell letennie az asztalra alkalmanként, s ezen felül még a szükséges gyógyszerek árát, 100-250 ezer forintot is ki kell pengetnie (ráadásul az eddig 50 százalékban támogatott gyógyszerek ára is emelkedik: január 16-ától csak 25 százalékos a támogatás).


Egy falunyival születhet kevesebb gyerek

„Ha életbe lép a módosítás, az eddigi kétezer helyett csak mintegy ezer gyerek születik majd lombikprogramban, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb magyar falu lakosságával csökken a népességünk” – riogat Konc János, a Budai Meddőségi Centrum vezetője, az Asszisztált Reprodukciós Társaság elnöke, aki azt sem tartja igazságosnak, hogy így a „gazdagoknak lesz gyerekük, a szegényeknek nem”. Magyarországon jelenleg a mintegy 6,5 ezer beavatkozásból 2 ezer gyerek születik évente.

Alaposabb kivizsgálás

A gazdagoknak több esélyük lesz a gyerekre? 1


A gazdagoknak több esélyük lesz a gyerekre? 2

A gazdagoknak több esélyük lesz a gyerekre? 3

Horváth Ágnes. A EüM célja nem a spórolás, hanem az, hogy a meddõségi köz­­­pontokat érdekeltebbé tegyék a sikeres be­­avatkozásokban. Fotó: MTI

A gazdagoknak több esélyük lesz a gyerekre? 4

A civilek szerint a támogatás csökkentése csak akkor lenne igazságos, ha egyúttal kidolgoznák a kezelések előkészítésének és végrehajtásának egységes standardjait. Visszatérő panasz ugyanis, hogy az orvosok nem kellő alapossággal járnak el, lényegesen rontva a siker valószínűségét, s emiatt több próbálkozásra lehet szükség. Sőt, esetenként az is előfordul, hogy indokolatlanul végzik el a lombikkezelést. A meddőség okai ugyanis rendkívül szerteágazóak lehetnek. A párok 40 százalékában a férfi, illetve ugyanilyen arányban a női oldalon jelentkezik a probléma (a többi esetben a meddőség oka ismeretlen vagy feltáratlan). A gondok több szakma összefogásával javarészt orvosolhatóak lennének – a baj hátterében ugyanis gyakran bizonyos belgyógyászati, immunológiai problémák és kezelhető szervi elváltozások, gyulladások húzódnak meg. „A meddőség nagyon speciális terület, komplex megközelítést igényel, de a specialisták olyan szinten leterheltek, hogy a saját szakterületük újdonságait sincs idejük követni, nemhogy más, kapcsolódó területekre tovább képezzék magukat” – mondja Laborczy Éva, az aktivisták jogásza.

(További részleteket a Figyelő legfrissebb számában olvashat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik