Belföld

Az MDF el akarja töröltetni a patikaliberalizációt

Alkotmánybírósághoz fordul az MDF a patikaliberalizáció és az egészségügyben működő kamarák kötelező tagságának megszüntetésével kapcsolatban. A párt szerint alapvető jogokat sértenek a jogszabály-módosítások.

Az MDF szerint a jogállamiság sérelmét jelenti, hogy a kormány a jogszabály kidolgozásakor nem vonta be az egyeztetésbe az érintett köztestületeket, ami pedig törvényi kötelessége lett volna. A párt azonban nem csupán ezért fordult az Alkotmánybírósághoz (Ab) a módosítások megsemmisítését kérve. A párt véleménye szerint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog érvényesülésének, illetve az állam egészségvédelmi kötelezettségének sérelme jelenik meg a kamarai rendszer felszámolásában, illetve a gyógyszertár-alapítás és a gyógyszerforgalmazás liberalizálásában. „A kötelező kamarai tagság megszüntetésével a kormány úgy gyengíti meg az egészségügyi ellátórendszer e fontos elemét, hogy nem pótolja a kamarák által megtestesített garanciális elemeket. Hasonló a helyzet a gyógyszertár-alapítás és a gyógyszerforgalmazás ügyében, ahol a módosítások kifejezetten veszélybe sodorhatják az ellátás biztonságát” – áll az MDF közleményében.

A párt szerint a hátrányos megkülönböztetés tilalmának sérelmét jelenti a kötelező kamarai tagság önkényes megszüntetése, a gyógyszerészek személyes jogának korlátozása pedig az Alkotmány tulajdonhoz való jogi passzusát sérti meg. Ezért arra kérik az Ab-t, hogy semmisítsék meg az érintett rendelkezéseket.

Az MDF aggodalmának adott hangot, véleménye szerint ugyanis a két új törvény komoly hatással van az egészségügyi ágazat jövőjére. „Félő ugyanakkor, hogy ez a jövő nem a szakma által elvárt és évek óta sürgetett megoldásokat hozza el, hanem éppen ellenkezőleg, soha nem látott károkat fog okozni, mivel politikai döntések születtek” – olvasható az MDF lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik