Belföld

Orbán: közjogi értelemben önkormányzati választások lesznek

Jogi értelemben természetesen Magyarországon önkormányzati választások lesznek október elsején - mondta Orbán Viktor az ATV Friderikusz Most című műsorában csütörtökön este.

Ez azonban nem tértől és időtől függetlenül fog történni, hanem itt és most Magyarországon – fejtette ki a Fidesz elnöke. Arra a kérdésre válaszolva, miért mondta azt, hogy népszavazás lesz, kifejtette: javaslat volt a részéről a baloldal felé, hogy a kialakult helyzetben a legjobb, ha ezt nem csak egy önkormányzati véleménynyilvánításnak, hanem egy, az ország általános politikai kérdéseiről vallott állásfoglalásnak is tekintik.

Szavakban és tettekben is hazudtak

Orbán Viktor megismételte többször hangoztatott álláspontját, hogy ma a kormány legális, de illegitim. Leszögezte: az emberek nem erre a kormányra szavaztak, amit a kormány tesz felhatalmazás nélkül teszi, s nem részletkérdésekről van szó, hanem a kormányzás irányáról. Példátlan dolognak nevezte, hogy két éven keresztül a kormány politikusai nem csak szavakban, hanem tetteikben is hazudtak, ilyet sem Antall József, sem Horn Gyula és ő sem tett. Ilyen sosem volt – mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy valóban börtönben szeretné-e látni Gyurcsány Ferencet, azt válaszolta: senkit sem szeretne börtönben látni, egyetlen embert sem. Arról, hogy bíróság elé kellene állítani a kormányfőt többek között hűtlen kezelés miatt, azt mondta: a jogászok kenyerét nem venné el. Mindenkinek tisztességes és fair eljárásra van szüksége, s ehhez ragaszkodni kell – mondta.

Kölcsönösen utálják egymást?

A felvetésre, miért utálja ilyen látványosan a miniszterelnököt, azt mondta: elég utálatos kampányt folytat az MSZP vele szemben, valószínű a kormányfő tudtával és jóváhagyásával. Nem egy felebaráti dolog, hogy valaki elkövet egy hibát, lelepleződik, s nem azt mondja, elnézést, hanem először a hazugságból erényt próbál kovácsolni, majd egy másik embert próbál maga mellé rántani – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Megismételte, hogy beteges hazudozónak tartja a kormányfőt, hozzátéve: sokat gondolkodott azon, szabad-e ezt mondania, azzal árt-e többet az országnak, ha kimondja, vagy ha hallgat. Miután a miniszterelnök nem kért elnézés, hanem erényt próbál faragni, s újabb és újabb hazugságokkal tetézi mondatait, ezek után választott parlamenti képviselőként az a kötelessége, hogy az emberekhez fordul, s azt mondja, a miniszterelnök egy beteges hazudozó – közölte.

Antidemokratikus, hogy a konvergenciaprogramnak nincs alternatívája

Az unió pénzügyi biztosának kijelentéseiről azt mondta: önmagában antidemokratikus kijelentésnek tartja, hogy a konvergenciaprogramban szereplő gazdaságpolitikának nincs alternatívája.

Nekünk Brüsszelből ne mondja valaki azt, hogy mi csak egy úton járhatunk, mert olyan nincs, hogy csak egy út legyen előttünk – mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke mélyen nem értett egyet azzal sem, hogy a konvergenciaprogram minden eleme jó lenne. A programnak olyan elemei vannak, amelyről a szerzői is bevallják, hogy a munkanélküliség növekedéséhez vezet – közölte. Rámutatott: visszafogottabb, a magyar helyzet iránt több érzékenységet tanúsító magatartást vár el mindenkitől, beleértve a “brüsszeli bürokratákat”.


Miniszterelnök, de még nem most


Nem zárom ki, de a közeljövőben egyáltalán nincs ilyen szándékom – válaszolta arra a kérdésre, hogy mik a tervei. Megjegyezte: ez most nem az a szakma, amire olyan nagyon sokan jelentkeznének. Sikerült a méltóságának az utolsó morzsáit is lesöpörni az asztalról – vélte.

Amíg megvan a választói bizalom, addig ezt a munkát szívesen folytatja – közölte, arra a felvetésre, van-e elképzelése arról, mikor kell a politizálást, a Fidesz vezetését abbahagyni. Kifejtette: mellékes kérdéseknek tartja, hogy csak parlamenti képviselő lesz, vagy a párt elnöke is, vagy lesz-e még miniszterelnök-jelölt valaha.


Orbán Viktor határozott nemmel felelt arra a felvetésre, érzékeli-e, hogy a Fideszen belül egyre többen meg akarnának szabadulni tőle. Úgy látja: a Fidesznek nem az az érdeke, hogy ő legyen az elnöke, hanem az, hogy az a személy vezesse, aki a leginkább képes megtestesíteni azokat az eszméket, értékeket, amiket képviselnek, képes legyen egy ilyen széles szövetséget “összeabroncsozni, s az ország számára jó programok elkészítését le tudja vezényelni” – fogalmazott.
Kifejtette, hogy a Fideszben nem szokás a székekhez ragaszkodni, az elnöki székhez sem, a Fidesz nem Orbán Viktor. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nehéz úgy nézni rá, mint akinek a befolyása csak a pozíciójából fakad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik