Belföld

Összecsapás nélkül – percről percre

Csütörtök estére, a tüntetéssorozat ötödik napján is többezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren. Szónokok és zenés blokkok váltották egymást. Este 11 körül többen elindultak hazafelé. Délután hét óta rendőrök egész tömege biztosítja az eseményt.

2.34


Ismeretlen eredetű, éghető folyadékkel locsolták le és felgyújtották a Magyar Szocialista Párt IV. kerületi épületét péntek hajnalban, személyi sérülés nem történt – közölte a fővárosi tűzoltóság szóvivője. Molnár Péter elmondta: a tüzet a beépített tűzoltó berendezés eloltotta. Az épületet a tűzoltók jelenleg vizsgálják át.


2.07


Az utolsó szónok nyugodalmas jóéjszakát kívánt a Kossuth téren. Körülbelül 200-an maradtak a téren, jórészt sátrakban alszanak.


2.05


A rendőrök megnyitották a forgalmat a Köztársaság téren. Egy rendőri egység a helyszínen maradt.


1.32


Helyszíni tudósítónk elmondta, a Blaha Lujza térnél nyugalom van. A közeli Márkus Emília utcában azonban sok rendőrök várakozik.


1.31


A Kossuth térről nagyon sokan hazamentek, az MTI információi szerint a létszám ezer alá csökkent. Beszédek még mindig vannak, a hallgatóság látszáma azonban megcsappant, az ott maradók közül is többen már nyugovóra tértek – van, aki a nemzeti lobogóval takarta be magát.


1.26


A tv2 újságírói a Hír Tv egyenes adásában ismerték be: a Hír Tv sokkal informáltabb, mint ők. Ez akkor derült ki, amikor a Hír Tv Blaha lujza téren tartózkodó stábja figyelmes lett arra, hogy egy fehér autó követi őket. A Hír Tv élő adásban odament a Blaha Lujza térnél a fehér autóhoz, megkérdezve, miért követik őket. Kiderült, a kocsiban a Tv2 stábja ült, akik információkat reméltek a kollégáktól.


1.25


Semmilyen zavargás nincs a városban. A rendőrség készültségben van, de rendbontás vagy készülődés nincs sem a Blaha Lujza térnél, sem másutt.


1.10


Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke a kormányellenes tüntetésen azért bírálta a Fideszt, mivel nem élt a történelmi lehetőséggel, s lemondta a szeptember 23-ra tervezett nagygyűlését. A tömeg kifütyülte azt a szónokot, aki ugyancsak bírálta a Fideszt, külön megemlítve Orbán Viktort és Áder Jánost, amiatt, hogy párt lemondta a szombatra, a Hősök terére tervezett nagygyűlést.


0.59


Hat embert elfogott a rendőrség a fővárosi Blaha Lujza téren péntek hajnalban. Schőn Péter, a BRFK szóvivője az MTI-nek elmondta: a négy férfit garázdaság miatt fogtak el és állítottak elő, kettőt pedig rendőri intézkedés ellenszegülése miatt. Fokozott a készültség több helyszínen is a városban, a Blaha Lujza téren négy csapatszállító rendőrségi teherautó várakozik, rohamsisakos rendőrök állnak előtte.


0.44


Készültségben vannak a Blaha Lujza téren. A Hír Tv információi szerint körülbelül 20 fős csoport gyűlt össze, de nem az előző napi tüntetőkről van szó. Jelenleg több a rendőr és az újságíró a téren, mint nézelődő, demonstráló. A város tudósítónk szerint csendes, nem gyülekeznek csoportok.


0.35


A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke szónoklatában kifejtette: most van a mélypont, akik most a Kossuth téren vannak, igazán elkötelezettek a változtatásra. Véleménye szerint hétvégén hatalmas tömegek jönnek majd fel Budapestre, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Kifejtette: az attrocitásokért Gyurcsány Ferenc a felelős, és nem vandalizmusról, hanem a népharag megnyilvánulásáról volt szó az előző éjszakákon.


0.08


Az egész világ ránk figyel, itt vannak a hírtelevíziók, Gyurcsányt pedig a CNN riportere nagyon megszorongatta – mondta beszédében a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke.


0.07


Helyszíni tudósítónk szerint tovább fogy a tömeg a Kossuth téren.


0.06


Felszólalt Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal volt vezetője is. Arról beszélt, hogy a népet megilleti az ellenállás joga. A rendőrségi törvényre is hivatkozott, és kérte a rendőrséget, hogy kíméljék meg a békés tüntetőket. Az utolsó metróval sok futballhuligán érkezett a Kossuth térre. Sokan voltak Árpád-sávos, jobbikos, illetve nemzetiszínű zászlóval. Olyan feliratokat lehetett látni a transzparenseken, hogy “Fussál, Feri, a táncnak vége”, illetve “Ali baba, time to go”.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: csütörtök este a Kossuth tér környékén három személyt állítottak elő csoportos garázdaság miatt, mert jelzőtáblákat rongáltak meg. Sok újságíró visel védősisakot és sárga mellényt, többüknél gázálarc is van. Az újságírók között olyan sms terjed, hogy a randalírozók most már az operatőröket és a fotósokat sem fogják kímélni, “a beazonosított elfogottakról közölt képek miatt”.


0.05


Az országos körözés alatt álló Budaházy György is beszélt csütörtök este a budapesti Kossuth téren egybegyűltekhez. A fiatalembert a Magyar Televízió székháza elleni, hétfő éjjeli támadásban való részvétel miatt körözik. Budaházy György a 2002 júliusi “hídi csata” kapcsán vált ismertté. Az Erzsébet hídi tüntetésen történt ellenszegülés miatt akkor a bíróság jogerősen ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte gyorsított eljárásban. Több más tüntetés szervezőjeként és résztvevőjeként jelen volt az elmúlt évek demonstrációin, és a vasárnaptól kezdődött Kossuth téri tüntetésen is többször feltűnt.


23.51


Éjjel fél 12 tájban a perec- és kólaárusok pakolni kezdtek, és a hét-nyolcezer jelenlévő közül sokan elhagyják a Kossuth teret a Nádor utca irányába.


23.36


A szónokok megköszönték egyes médiumoknak, kiemelten pedig a Hír TV-nek az objektív tájékoztatást.


23.24


Tudósítónk szerint határozottan fogy a tömeg: 5-10 fős csoportokban indulnak hazafelé a békés tüntetők a Kossuth térről.


22.48


Egy szónok arra szólította fel a rendőrséget, hogy “álljanak át hozzájuk”, mert – mint fogalmazott – őket ugyanazok a problémák sújtják, például alacsony a fizetésük.


22.33


Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a Magyar Televízió műsorában felelősségteljes döntésnek nevezte, hogy a Fidesz elhalasztja nagygyűlését.


22.19


Az MTI tudósítója több olyan ismerős arcot is felfedezett a résztvevők között, akik az elmúlt éjszakák randalírozásaiban vettek részt Budapest belvárosában. Ezek többnyire fiatal futball-huligánok. Róluk szólva a távirati iroda munkatársának több békés tüntető megjegyezte: este 11 után biztos újabb “balhéra készülnek”.


22.16


Folyamatosan érkeznek a kormány elleni tüntetők a Parlament elé, csütörtök este kilenc órára 6-7 ezer ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, ahol nyugalomban zajlanak az események. A protestálók teljesen megtöltötték a Parlament előtti Rákóczi-szobor melletti füves területet és félig tele van az Országház előtti parkoló rész is. Zsúfoltak a tömegközlekedési járművek, több embernél nemzeti színű és Árpád-sávos zászló is van, az érkezők többsége fiatal.

22.09


Egy szónok a Kossuth téren azt hangsúlyozta: a tüntetés pártfüggetlen, nincs szükségük színekre, emberekre viszont annál inkább. Megrótta ezért a HÖOK-ot, hogy végül lemondta a csütörtökre tervezett tüntetését a tandíj ellen. A cél ugyanis közös, ezért – a szónok szerint – csatlakozniuk kellett volna a Kossuth tériekhez. A beszélő felhívta a figyelmet arra, hogy – bár ugyanazt akarják – a szakszervezetek sem csatlakoztak a demonstrációhoz.


21.35


Továbbra is békésen zajlik a Kossuth téri tüntetés. Lapunk tudósítója végigjárta a helyszínen felállított 8-10 büfét. A bódékban nem árulhatnak alkoholt, egy perec 300, egy üdítő 350 és 400 forint között van, míg egy ásványvízért 250-et kérnek. A FigyelőNet által megkérdezett büfések többsége azt mondta, nem kell fizetni a területhasználatért, a többiek nem tudtak választ adni, és a főnökhöz irányítottak minket.


20.54


Hegedűs Lóránt református lelkész imát mondott a Kossuth téren azokért, akik – mint fogalmazott – sokat tettek a forradalomért.


20.43


Folyamatosan váltják egymást a szónokok a Kossuth téren. Egyikük arra hívta fel a vidékieket, hogy ők is alakítsanak forradalmi bizottmányt, dobják félre karrierjüket, és csatlakozzanak a “forradalomhoz”.


20.25


Újabb és újabb rendőrosztagok érkeznek a Kossuth térre, a Parlament parkolóját is tejesen elfoglalják. Útlezárásra eddig csak a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt került sor, a forglalom egyébként zavartalanul közlekedik. Rendzavarás nem történt.


19.50


Orbán Viktor a Magyar Rádió Háttér című műsorának adott interjújában elmondta: kényszerűségből mondták le a szombatra tervezett nagygyűlést, mert annak biztonságát az államhatalom “nem tudta, vagy nem akarta garantálni”. A párt információi szerint robbantásos merényletre készültek a tömegben. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ő Magyarországot “antidemokratikus állapotban lévő, politikai válsággal küzdő országnak” látja.


19.23


Tudósítónk szerint gyülekeznek a rendőrök, egyelőre azonban nem zárták le a forgalmat a Kossuth téren.


19.10


A Kossuth téren egymást váltják a szónokok és a zenés blokkok. A pódiumok előtt tömörülő, kisebb csoportokban álló tüntetők több helyen füttyszóval és gunyoros nevetéssel fogadták a szervezők bejelentését, hogy a Fidesz lemondta szombatra, a Hősök terére tervezett nagygyűlését. Füttyszó fogadta Sólyom László államfő korábbi nyilatkozatait is, az egyik felszólaló eddig jóhiszemű, mostantól “rosszhiszemű jogcím nélkülinek” tekinti az elnököt az eredetileg Magyar Királyi Miniszterelnökségnek épült Sándor-palotában, akit lehet, hogy ki kellene lakoltatni.

Tapsot kaptak viszont a helyszínen lévő rendőrök, miután a résztvevők kérésére – az egyre növekvő létszámra tekintettel – akárcsak szerdán, ismét megnyitották az Országház üres parkolóját elzáró kordont.


19.02


A tüntetők négy vezéralakját közfelkiáltással megbízták, hogy péntek délután három órakor találkozzon a parlament ad hoc bizottságával.


18.40

A tömeg “hívunk Viktor” skandálásba kezdett. Az egyik felszólaló megfogalmazása szerint ugyanis úgy érzik, hogy “egyedül maradtak”, miután a Fidesz lefújta a szombati nagygyűlést. A tüntetők szolidaritást várnak a Fidesztől.

18.25

Bejelentik, hogy megalakult a Forradalmi Nemzeti Bizottmány, amely az elkövetkező három nap programját is kidolgozta. A részleteiben még nem ismertetett programpontok lényege, hogy a tüntetők az 1956-os forradalom szerves folytatásaként szeretnék továbbvinni és megvalósítani 1956 céljait.


A Nemzeti Felemelkedési Mozgalom képviselője petíciót ismertetett a Kossuth téri tüntetés résztvevőivel, amelyben azt javasolják, hogy “az országot mély gazdasági, morális és politikai válságba taszító kormány” leváltása érdekében a választók gyakoroljanak nyomást a “Gyurcsány Ferencnek asszisztáló parlamentre”, és minden, de legalább 193 országgyűlési képviselő mondjon le, adja vissza mandátumát, hogy a köztársasági elnök új választásokat írhasson ki. A petíció megfogalmazói azt is szorgalmazzák, hogy választókerületeikben demonstrációkkal kényszerítsék lemondásra azokat a képviselőket, akik maguktól nem hajlandóak erre, akár lakcímükön – amely nyilvános – adjanak át nekik petíciót.

18.10.

Az egyik felszólaló elmondása szerint vidékről busszal érkező szimpatizáns tüntetőket – hangsúlyozottan nem verekedőket – is várnak az este folyamán.

18.00

Ismét több száz ember gyűlt már össze a Kossuth téren. Helyszíni tudósítónk szerint a demonstráció békéjéért ezúttal a tüntetők köréből alakult civil nemzetőrök is vigyáznak, akik a rendőrséggel folyamatos kapcsolatban állnak. Mint egyik képviselőjük lapunk tudósítójának beszámolt: a nemzetőrség erőszakot nem alkalmazhat, legfeljebb kivezethetik a tömegből a rendbontókat, és odavezethetik az első posztoló rendőrhöz.

A tömeg egyébként jelen pillanatban egy erdélyi szimpatizáns, bizonyos Csaba diák levelét hallgatja kihangosítón keresztül. A demonstrálók kezében egyebek mellett két transzparens olvasható: „A békéhez igazság kell”, illetve „Nincs Gyurcsány, nincs tandíj, nincs probléma” felirattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik