Belföld

Helyettesrabság Magyarországon

A zárt büntetés-végrehajtási intézményekben történtek ritkán szivárognak ki, a demokratikus nyilvánosság terén ez a legelmaradottabb intézményünk. Statisztikákon keresztül alkotunk csupán képet a belső körülményekről, az embertelen zsúfoltságról – írja az ÉS-ben megjelent Dublőr a cellában című riportjában Rajnai Attila.

Nemrég azonban megjelent egy közlemény arról, hogy L. I. helyett más személy ülte le a kiszabott hónapokat. A közleményt kiadó országos parancsnokság mind a jogerősen elítélt férfi nevét, mind azt a helyet, amelyben ez megesett, igyekezett eltitkolni. Miután azonban a közleményt tartalmazó e-mail csatolt fájljának neve kecskemet.doc volt, nem volt nehéz megfejteni, hogy Kecskeméten, a luxusbörtönként emlegetett intézményben történt mindez. „Egyénileg berendezett, egyszemélyes cellái, sportpályája, informatikai terme és az anyakörlet egysége miatt a megtisztelő „luxus”-börtön jelzőt kapta meg a bentlakóktól. Nem is szoktak bekerülni akárkik, itt töltötte szabadságvesztését többek között Stadler József és könyvelője, valamint az egyik jelentős, volt fővárosi informatikai cég vezetői is. A szabadságvesztés itteni letöltéséhez ugyanis a „szerencsésebbeknek” nem kell más, csak egy bejelentett kecskeméti vagy környéki lakcím” – írja Rajnai.

A Lukács István nevű, lopott autók csempészésében 18. rendű vádlottnak is egy kecskeméti bérházba postázták a behívót, ahol ő soha nem lakott. Valaki átvette, és valaki bevonult helyette: a 37 esztendős elítélt helyett egy ötven feletti férfi. Bevonulásakor Lukács nevére kiállított személyit adott le, amit nem fénymásoltak le, és a fotóját sem hasonlították össze a rabosításakor készültekkel! „Nekünk nem tisztünk egy személyi igazolvány eredetiségét vizsgálnunk, és azt, hogy ki miként tartja magát a korához képest, csak az adatokat egyeztetjük – mondta az ÉS-nek egy helyi börtönőr.”

A dublőr kedvezménnyel szabadult jó magaviselete eredményeként. Kisvártatva azonban egy magát Nagy Gábornak nevező férfi telefonon bejelentette a helyettesrabság tényét. „Nincs olyan tényállás a büntető törvénykönyvben, amely a jelen esetre, konkrétan a büntetésátvállalásra vonatkozna – mondta az ÉS-nek Szabó Ferenc, Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes. Meg is gyűlt a bajuk az üggyel elsőre a rendőröknek, hiszen az, hogy valaki nem vonul be a börtönbe, nem bűncselekmény, sőt az sem, ha valaki ezt a büntetést átvállalta.”

(A riport teljes terjedelmében az És most megjelenő számában olvasható!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik