Belföld

Mi változik július elsejétől?

A következő hónaptól drágább lesz a kenyér, növekszik 1400 gyógyszer ára, háromszázé pedig csökkeni fog. Lejár a színlelt szerződések moratóriuma, új szabályok vonatkoznak a cégekre, illetve emelkedik a szakképzetteknek járó minimálbér. A FigyelőNet összegyűjtötte, milyen változások lépnek életbe július elsejétől.

Ezerhétszáz, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára változik, amelyekből 1400 drágább, háromszáz pedig olcsóbb lesz. Az áremelkedés átlagosan 2-2,5 százalékos lesz, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis idén felülvizsgálta a fix összegű támogatási mértékeket. Az 1400 patikaszerből ezernek az árnövekedése egyébként nem éri el a száz forintot.

Változik a közgyógyellátási rendszer

Júliustól a szociálisan rászoruló betegek havonta mintegy 12 ezer forint értékű gyógyszert kaphatnak térítésmentesen. Az orvosok pedig már nem csak a 700 terméket tartalmazó közgyógylistáról írhatnak fel terméket a rászorulóknak, hanem a társadalombiztosító által támogatott készítmények közül is választhatnak.

Új vény

Szintén júliustól új, EU-konform vénypapírokra írhatnak fel gyógyszert, gyógyászati segédeszközt és gyógyfürdő-szolgáltatást az orvosok, azonban a régi típusú receptpapírokra felírt patikaszert még egy hónapig be lehet váltani a gyógyszertárakban. Az új receptek “ránézésre” nem nagyon térnek el a betegek által már megszokottól, lecserélésükre többek között azért volt szükség, hogy az uniós állampolgárok adatait is rögzíteni lehessen, amennyiben ellátásra szorulnak Magyarországon.

Drágul a kenyér

Néhány napon belül 15-20 százalékkal emelik a pékek a kenyér árát. A drágulás oka, hogy a sütőiparban tevékenykedő vállalkozók immár két éve nem tudták érvényesíteni többletköltségeiket, így például az energia, a szállítás és a megemelt minimálbér növekvő költségeit.

Garantált bérminimum

Július elsejétől magasabb minimálbért kapnak azok a munkavállalók, akik olyan munkakörben vannak, melyhez legalább középfokú végzettségre, szakképzettségre van szükség. A két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők 65 700 forintot kapnak majd, a többéves gyakorlattal rendelkezők pedig 68 800 forintos minimálbérre jogosultak. Az 50 éven felüli munkavállalóknak nem kell igazolás, náluk automatikusan a 2 évnél hosszabb gyakorlati idővel kell számolni a garantált bérminimumot.

Változások a cégek életében

A cégeket érintő törvényeknél is jelentős változások lesznek július elsejétől. Ekkor lép hatályba az új cégtörvény, amely alapján olcsóbb és egyszerűbb lesz elektronikus úton benyújtani a cégalapításhoz szükséges dokumentumokat: a cégbejegyzés díja ötezer forint lesz, a vállalkozásoké háromezer. A módosított csődtörvény miatt júliustól írásban kell felszólítani az adóst, azaz mind a fizetési felszólítást, mind annak az adós általi vitatását írásbeli nyilatkozathoz kötik.

A július elsején életbe lépő új társasági törvény lehetővé teszi a társaságok számára, hogy taggyűléseiket, közgyűléseiket elektronikus hírközlő eszközök segítségével (video-, telefon- vagy web-konferencia) tartsák meg. A konferencia közgyűlés (taggyűlés) egyéb feltételeit is a társaságoknak a társasági szerződésükben, alapszabályukban kell rendezniük.

A július elsején hatályba lépő új szövetkezeti törvény pedig egyebek mellett a beszerzési, értékesítési, termelést elősegítő, közös termelést megvalósító, a fogyasztást elősegítő, valamint a tagjainak munkafeltételt teremtő szövetkezeteket ismeri el.

Jön az APEH

Június 30-án jár le a színlelt szerződések megszüntetésére, illetve átalakítására vonatkozó moratórium, ezért júliustól az adóhatóság fokozottan és célzottan ellenőrzi a törvény végrehajtását, mivel a színlelt szerződések felderítése az APEH kiemelt feladata lesz.


Nincs korhatára a művi meddővé tételnek


Az Alkotmánybíróság döntésének értelmében júliustól bárki, aki elmúlt 18 éves, kérheti a művi meddővé tételt családtervezési célból. A testület ugyanis megsemmisítette az egészségügyi törvény azon rendelkezését, amely szerint a művi meddővé tétel családtervezési célból a 35. életévét betöltött, vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személynél végezhető el.


Átalakul a szociális segélyezés


A rendszeres szociális segély családi alapú támogatássá alakul át, a változás értelmében a segély nem fix összegű lesz, hanem a jogosultsági jövedelemhatárig, a nyugdíjminimum 90 százalékáig egészíti ki a család meglévő jövedelmét. A fogyasztási egységre eső segély alapja a nyugdíjminimum 90 százaléka, 23 220 forint lesz, amit a család nagyságától függő szorzóval szoroznak.

Ugyancsak július elsején lép életbe a munkaösztönző segélyezés: a frissen elhelyezkedett, előzőleg szociális segélyben részesült munkavállalóknak további három hónapig 50 százalékát, majd még három hónapig 25 százalékát folyósítják a járadéknak, elismerve a munkába állással járó költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik